ЗА 14 ПОРОДИЦА СА ЛАГАТОРА – Нови станови у Лозничком Пољу

ЗА 14 ПОРОДИЦА СА ЛАГАТОРА – Нови станови у Лозничком Пољу

Свечаност уручења кључева станова за четрнаест породица у новоизграђеној згради за социјално становање, чија нова адреса ће бити у Лозничком Пољу, данас је уприличена у присуству бројних званица. Зграда на адреси Железничка 21Л изграђена у оквиру пројекта ‘’Активно укључивање Рома и подршка становању у Лозници’’, који је део EU SHAI програма, а спроводи га градска управа у партнерству са Центром за социјални рад у Лозници и Удружењем грађана ‘’Светионик“, уз помоћ донације Европске уније (ЕУ).

– Захваљујући донацији ЕУ данас ће 14 породица и 51 особа добити нов стан. Водили смо рачуна да ти станови буду намештени и опремљени, пружили смо им и подршку у економском оснаживању и повећању запошљивости сваком од ових корисника. Лозница је град који је увек бринуо о свим својим грађанима и тако ће бити и даље – рекао је Дејан Сталовић, градски менаџер, у име града и захвалио се свима који су учествовали у реализацији пројекта.

Програмска менаџерка у делегацији ЕУ у Србији Мирјана Максимовић, казала је да је ово друга, али једна у низу зграда које ће бити отворене на овом пројекту.

Мирјана Максимовић

– До сада је ЕУ у Србији свеукупно у овај сектор уложила 115 милиона евра. За овај пројекат одвојили смо 27 милиона, међутим ту није крај, оно чему тежимо је да и у наредним годинама подржимо Србију у примени овако важних пројеката. Хвала пре свега граду Лозници и УНОПС-у, министарствима  и осталим институцијама Владе Србије које су укључене у овај пројекат – рекла је она, а директор програма у УНОПС-у Марко Вујачић, казао је да је ово један од 19 сличних пројеката које спроводе широм Србије и да је овај програм  и подршка напорима Србије у процесу европских интеграција.

– Право на адекватно становање је једно од основних људских права, а овим пројектом ће 14 ромских породица добити услове достојне цивилизованог човека 21. века.  Овај пројекат је показатељ да Србија из дана у дан постаје боље место за живот, како Рома тако и грађана који спадају у осетљиве друштвене категорије и свих осталих – оценио је Далибор Накић, председник Националног савета ромске националне мањине, док се у име станара свима захвалио Фадил Мујић који је од данас на новој адреси.

Далибор Накић

Свечаности су присуствовали и Нинослав Јовановић, државни секретар Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Славица Јелача, помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Како је саопштено, четрнаест корисника, који припадају ромској националној мањини, примило је кључеве намештених и опремљених станова које добијају на коришћење по непрофитној месечној закупнини. Поред стамбеног решења, сви добијају и подршку у активној инклузији у виду економског оснаживања и повећања запошљивости, опремања домаћинстава основним кућним апаратима и намештајем.

Подсетимо, Град је усвајањем Плана детаљне регулације, усвојеног 2005, одлучио да се локација на Лагатору приведе планираној намени, а породице које живе у објектима који се не могу озаконити стамбено збрину. Породицама су према броју чланова, намењени станови од гарсоњера или једнособног, нето корисне површине од 22 до 30 квадратних метара, док шесточланом и већем домаћинству припада трособан, троипособан или четворособан стан, од 64 до 86 квадратних метара. Станови су додељени домаћинствима у складу са истим основним условима и обавезама који се примењују на друге кориснике социјалног становања (стамбене подршке) у граду.

Иначе, Планом детаљне регулације за зону три “Лагатор” на месту вишедеценијског неформалног насеља је предвиђено подизање објеката за вишепородично становање.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАСЕДАО ГРАДСКИ ШТАБ – Проглашена ванредна ситуација

ГРАДИЛИШТЕ И КЛУПЦИ ПОСЛЕ НЕВРЕМЕНА – Остали су муљ и штета

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )