У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ – Представљен нови роман Веље Жуњића

Гостовање лајковачког писца Веље Жуњића било је одлична прилика да се између два пљуска побегне у неки интересантнији и забавнији свет, коју је искористило тек неколико посетилаца. Није то било класично представљање нове књиге, већ више стенд-ап вече током којег се гост библиотеке потрудио да на лица публике барем на сат времена врати осмех. На специфичан начин, подржан, како је сам рекао – „музичком подлогом“ гитаристе и певача Енеса Љајића, Лозничанима је представио досадашњи ауторски рад и најновију књигу „Слонови су криви за све“. Реч је о сатиричном роману, пуном хумора, за који је предговор написао новинар и књижевник Вања Булић.

– Сваки од мојих романа био је другачијег жанра и зато сам одлучио да овај буде сатирична прича. Рукопис је прочитао Вања Булић и био јако задовољан па смо брзо испланирали објављивање. Писање овог романа ми је било најтеже до сада, мада многи мисле да је сатиру лако писати. Схватио сам да је то ход по ивици и увек сам размишљао о томе да на склизнем у пародију, а то не би имало смисла јер, како каже Вања, свака сатира мора да насмеје, али и да нас наведе да се запитамо о свему док читамо и на крају да има неку поуку. Успео сам у томе, јако сам задовољан и већ је књига доживела друго издање од којег ми је остало педесетак примерака, а на јесен очекујем и треће – рекао је за ЛН аутор.

Како је објаснио, прича је у вези са нашим друштвом, писана слично Домановићу и одвија се у будућности – Србија 2025. године, када је испунила све могуће услове за улазак у ЕУ.

– Остало јој је само да строги европски посланици виде како ће српски сељак да се прилагоди строгим европским условима. Изабрану комисију шаљу у сеоце Неваде крај Горњег Милановца уз један услов који се скривао као тајна, али се брзо сазнало за њега, а то је да следећи председник владе, премијер, мора бити трансвестит. Владајућа структура у томе, као и опозиција и сами мештани, виде своју шансу. Комичне ситуације су незаобилазни елементи романа, али поука је да су „слонови криви за све“, а слонови су метафора за све нас јер нам нико други није крив за све оно што нам се лоше дешава. Поука књиге је да, ако желимо да се вратимо правим вредностима, треба да се вратимо пре свега породици, да негујемо пријатељство и нашу традицију – поручио је Жуњић, који је пре овог романа написао и књиге „Шампитица“ (2012), „Боја твога имена“ (2015), и „Лајковчанка“ (2017), која  је била кандидат за Нинову награду.

Жуњић је рођен у Лајковцу где је завршио основну и средњу школу, а дипломирао на Рударско-геолошком факултету у Београду 2004. године.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И….

ЗА 14 ПОРОДИЦА СА ЛАГАТОРА – Нови станови у Лозничком Пољу

ЗАСЕДАО ГРАДСКИ ШТАБ – Проглашена ванредна ситуација

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )