ГРАДИЛИШТЕ И КЛУПЦИ ПОСЛЕ НЕВРЕМЕНА – Остали су муљ и штета

У јаком невремену невоље су јуче поподне и увече нанете и приградском насељу Градилиште, где су потопљени готово сви подруми у стамбеним зградама које се налазе у близини круга „Вискозе“. Житељи овог насеља кажу да је у неким моментима стање било горе него 2014. Године и да су само захваљујући џаковима спречили да вода нанесе већу штету и продре у станове који су у приземљу. Слично стање је и у баракама, око којих су видљиви трагови бујичне силине.

– Вода је дошла до другог степеника зграде, али смо пре тога направили баријеру џаковима пуним песка, тако да је бујица, која је надирала из круга „Вискозе“, скренута на другу страну, низ улицу – испричао нам је мештанин, којег смо затекли како са комшијама црпи воду из подрума уз помоћ електричних пумпи.

Наноси блата су видљиви на околним тротоарима и стази испред амбуланте, а дуж коцком покривеног пута од аутобуске станице на Градилишту ка граду, на више места су се задржале веће баре па треба бити опрезан приликом проласка аутомобилом.

Велика опрезност је неопходна и у Улици Марка Радуловића, из правца Шабачког пута ка „Плавом ресторану“, где је уобичајено дубока баруштина на коловозу сада додатно искомпликовала пролаз. Наиме, одмах иза кривине, под водом су скривене огромне рупе па је могуће оштетити аутомобил. Таквој незгоди смо присуствовали и за длаку је избегли, када је возач упао у дубоку рупу и разбио картер. Уље се разлило по површини воде, а осталим возачима смо сигнализирали да буду пажљиви или да се врате назад и кроз центар града стигну до Лагатора.

Пут према Клупцима је потпуно проходан још од раних јутарњих сати, али се јасно види докле је вода излазила из околних канала и носила све пред собом.

– Више не знам ни колико је таласа олује било, али у оном последњем вода нам је већ продрла преко прага и морали смо изнети све што се могло спасти. Од јутрос уклањамо муљ и све што је упропаштено, а како ћемо све то санирати ни сами не знамо – испричао нам је један Клупчанин.

У оближњој Улици 1300 каплара ситуација је била слична. Старија жена нам је испричала да од 1982. године, када се ту доселила, није запамтила толике падавине и невоље. Вода јој је продрла у гаражу и помоћне објекте, а само два центиметра је фалило да уђе и у кућу. Тридесетак пилића је на време успела да склони из шупе, а како каже, код комшија, који су уздигнути у односу на пут, такође је било критично.

Болнички поток је оставио гомиле смећа, грања и другог наноса у подножју Партизанске улице, испод продавнице „Тигар“. За три месеца, ово је трећи пут да се излива, каже мештанка, која је већ обавестила комуналне раднике да се непријатан мирис од наноса шири на све стране.

– У тај поток су прикључене и многе септичке јаме, тако да се у њега директно уливају и фекалије. Све што смо почистили из дворишта, остављамо поред улице у нади да ће комунална служба доћи да то отера. Јавили су нам се и обећали да ће доћи. Надамо се што пре – рекла нам је она.

С.П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОПЛАВЉЕН УРГЕНТНИ ЦЕНТАР – Огромна материјална штета

НЕВРЕМЕ У КРУПЊУ – Излили се бујични потоци

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )