ЛОЗНИЦА И МЕДИЈСКО СУФИНАНСИРАЊЕ – Од 17, два милиона медијима ван Лознице

Као и прошле године и ове је у буџету града за пројектно суфинансирање медијских садржаја издвојено 17 милиона динара, а од тога је 2,1 милион отишао ван Лознице. Лознички медији добили су готово истоветне износе као и лане, а највише ТВ Подриње. Међутим, када се обједине сви медији који припадају једној медијској групи, најбоље је прошао Лотел, који је највише новца добио и у укупном збиру за последњих пет година

На конкурсима за пројектно суфинансирање медијских садржаја у последњих пет година, од 2019. до данас, из градског буџета је за медије који раде ван подручја Лознице издвојено 11,45 милиона динара, односно у просеку по два милиона и 290 хиљада годишње. Највише је новца на те медије потрошено 2019. године – 2,9 милиона, од тога укупно два милиона за два пројекта шабачке РТВ АС (1,2 телевизији и 800 хиљада динара радију), а најмање прошле – 1,6 милиона.

Ове године медији ”са стране” добили су 2,1 милион динара, по 300 хиљада ”Тим радио”, Прњавор, који ће садржаје емитовати на ТВ Пинк, порталу Info Media Sistem и Тим радију, и Мирјана Чворић Губелић, ”Publicinfo”, Шабац, односно портал distrikt.rs, а по 500 хиљада београдски ”In Network Solution” д. о. о.  – интернет портал ”24 седам”, ”In Network Solution” д. о. о.  – TV ”Info 24” и TV ”Super sat”, и дневне новине ”Ало”. Последњи наведени медиј је, према резултатима мониторинга који је од 1. октобра прошле до 31. јануара ове године спровео Савет за штампу, 581 пут прекршио Кодекс новинара Србије па је у том периоду другопласиран на тој неславној листи.

Решење о избору пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања који се суфинансирају из буџета града Лознице ове године објављено је пре десетак дана. У буџету града је за те намене ове, као и прошле године, предвиђено 17 милиона динара. Колико је ко задовољан добијеним, може се само нагађати пошто ниједан од медија који је ”прошао” на конкурсу није добио износ који је тражио, а како је комисија одлучивала о додели новца из буџета и чиме се руководила у доношењу одлуке, може се само претпостављати. Образложења комисије, која се налазе у решењу, углавном су штура и готово истоветна за све одобрене пројекте.

<div class="flourish-embed flourish-chart" data-src="visualisation/13919380"><script src="https://public.flourish.studio/resources/embed.js"></script></div>

Занимљиво је да су, иако су чланови Комисије били различити, локални медији добили или истоветан износ као прошле године или са одређеним умањењем. Оно што повезује шест чланова две комисије јесте то што су сви са подручја Војводине, осим једног Београђанина који је, пак, члан Друштва новинара Војводине. Неки медији исте износе добијају већ три године заредом.

Како је Комисија ове године, поред наведених медија који не раде на подручју нашег града, расподелила новац грађана Лознице?

Лотел медијска група добила је укупно 6,8 милиона, односно ТВ Лотел за пројекат ”Град Лозница културно-туристичка ризница” 3,25 милиона, Сан радио – ”Моја школа – пут до знања”, један и по милион, Радио Лотел – ”Зелени минути”, 1,05 милиона и новине ”Лознички недељник” – ”Лозница пише срцем”, милион динара. Следи РТВ Подриње са 5,9 милиона подељених на ТВ Подриње за пројекат ”Лозничник” 3,7 милиона и Радио Подриње – ”Буџетирање”, 2,2 милиона. Лозничким новостима додељено је милион динара за пројекат ”Град спорта”, а порталу ЛН 300 хиљада за ”Културно наслеђе Лознице”. DS Media, односно портал ”Инфоло”, добио је 900 хиљада динара за пројекат ”Лозница у сфери интересовања”.

Шта ће који пројекат донети, то ће моћи да се сазна само праћењем медија који ће за њих добити новац, пошто у образложењу, углавном, не стоји којим ће се темама бавити, а  ни како ће оне бити обрађене. Такође се не наводи ни како ће бити остварен јавни интерес садржајима који ће бити објављивани у другим местима и у медијима које Лозничани тешко да уопште прате.

<div class="flourish-embed flourish-chart" data-src="visualisation/14097351"><script src="https://public.flourish.studio/resources/embed.js"></script></div>

Када се подвуче црта испод протеклих пет година дође се до тога да је Лотел медијска група на конкурсима у Лозници добила укупно 28,86 милиона динара, РТВ Подриње укупно 24,29, Лозничке новости, за новине и портал, 5,3 милиона, а Инфоло 2,9.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВРШЕН 52. ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР – Различитост је израз човека ствараоца

НАШИ СМО – Од А до ШЧ

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )