ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ – Да сви буду спремни за матурско вече

Сузана са Смиљаном Алимпић и Снежаном Бакић,
радницама у бутику ”Мис”

Времена су тешка, много се тога ружног збива, али ни добра дела нису ретка, само се за њих теже чује. Сузана Бојић, власница лозничког бутика ’’Мис’’, већ десетак година у ово доба године за матурско вече опрема матуранте слабијег материјалног стања. Како каже, до сада су се јављали пријатељи и познаници који знају дете којем је потребна помоћ, али овог пролећа нико није звао. Навикнута да помаже, Сузана је решила да се послужи друштвеним мрежама.

– Нико се није јавио, а била сам сигурна да има деце чије породице немају довољно новца да се понове за матуру. Објавила сам и на пословном и на приватном профилу, а једини услов који сам поставила јесте то да буде добро дете. Већ после десетак минута добила сам прву поруку из једне средње школе, а онда су почели да се јављају фризерски и козметички салони спремни да дарују своје услуге. Јавио се и комшија из суседног бутика ’’Екстера’’ са жељом да помогне. Тренутно имамо три девојке, две матуранткиње и једну малу матуранткињу. Како је кренуло, очекивала сам више, али вероватно је људе срамота, иако смо нагласили да никада и нигде нећемо објавити коме смо помогли да се спреми за матуру нити било какву фотографију – каже Бојићева.

Њој се јавила и пријатељица из Београда која је спремна да плати опремање једног детета за матурско вече, а иначе, одећа и обућа се не позајмљују матурантима, већ их добијају на поклон. Сузана каже да жели да деца буду спремна за тај значајан дан у њиховим животима, али да нико не мора да зна да су то добили на поклон.

Сузана Бојић

– Не мора нико да зна да породица, или самохрана мајка није имала новца да купи.  Нажалост, сведоци смо и вршњачког насиља и свега лошег па нека тог дана заблистају спремне, као и сва друга деца. Иначе, могу да се јаве и дечаци, јесмо најпознатији по хаљинама и скупљим комбинацијама, али имамо и мушке комплете и можда ће се наћи и неки момак или дечак који ће хтети да се понови, а нема услова за то – напомиње Бојићева.

’’Матурска акција’’ није једино хуманитарно дело којим се Бојићева бави. Каже да их има доста, а помаже и једној самохраној мајци која има троје деце. Како наводи, када сазна да је некоме потребна помоћ, најпре сама оде да провери да ли је прича истинита и онда прва помогне па затим позове пријатеље да се придруже.

– Углавном, што замислимо, то и урадимо. У таквим ситуацијама немам неки посебан осећај, требало би да буду срећни они којима помажемо. Ја, заправо, осећам тугу. Не могу да будем срећна када има толико тога. Јесте срећа да некоме помогнеш и када се, на пример, деца у тој породици којој помажем окаче на ограду па ме зову када долазим, али ја се заиста надам да ћемо се као друштво трудити да потребе за помоћ буде све мање – каже Сузана.

Осим првог комшије, други власници бутика се нису јављали, али Бојићева каже да је тешко време за пословање, а и да није искључено да се још неко јави. Напомиње да је могуће и да други људи имају неке своје начине да помогну онима којима је помоћ потребна.

Кажу да се добар глас далеко чује, али у данашње време изгледа да су лоши гласнији, а и то треба да се промени.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КИКАНОВИЋ КРЕЋЕ ЗА СОФИЈУ – Трчи за трогодишњег Косту

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Квиз логичког повезивања

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )