ПЕТА „ПРИЧА О ВИНУ“ – Све се више траже добра вина

У Музеју Јадра, јуче је пети пут организована манифестација „Прича о вину“, а током вишесатног програма Лозничанима је омогућено да уживају у производима неколико најпознатијих винарија из Србије, али и из Црне Горе и Северне Македоније. Поред вина, изложени су и сиреви „Фармера“ из Чуруга и производи од мангулице из Ковиља, а амбијент је употпуњен изложбом слика о развоју Лознице.

У име Центра за културу „Вук Караџић“, организатора манифестације, добродошлицу излагачима и посетиоцима упутила је директорица Снежана Нешковић Симић указујући на то да би због све већег интересовања овај програм могао већ наредне године да изађе изван музеја, на отворени простор.

– Ову причу о вину покренули смо 2017. године и како је одзив винарија и излагача био одличан, одлучили смо да то наставимио. Уз приче о вину овде можемо да сазнамо много о историјату винарства, култури испијања вина, а и наш град везујемо за винову лозу по којој је и добио име – рекла је она.  

Милијана Сакић, чланица Градског већа, пожелела је добродошлицу гостима у име локалне самоуправе, захваливши им се на упорности да стигну у Лозницу и поред отежаних услова због актуелне блокаде путева. Она је рекла да је ово сада озбиљан догађај и да га Град свесрдно подржава.

Историчар Горан Вилић, управник Музеј Јадра и један од бољих познавалаца вина, отворио је манифестацију подсетивши да је ово већ пето дружење уз приче и дегустацију вина, током којег се увек научи нешто ново о историјату гајења винове лозе..

– Наша „Прича о вину“ постала је један од најпосећенијих програма које организујемо у музеју. Правили смо паузу током пандемије ковида-19, али већ прошле смо наставили и надамо се да ће тако бити и убудуће. Манифестација је већ прерасла овај простор и очекујем да ћемо наредни пут бити на отвореном. Током пар сати овде прође до 800 људи, а ове године имамо 15 винарија од којих је седам по први пут. На почетку је ово било нешто нове јер наш крај сада није виноградарски, иако је то некада био, што ме је и подстакло да покренемо манифестацију. Лозница је добила назив по виновој лози која се гајила још у трећем веку наше ере, за шта је заслужан цар Марко Аурелије Проб, рођен у Сирмијуму 232. године. Данас је под виновом лозом у Србији око 20.000 хектара, а од 2019. је око 950 хектара нових винограда. Ето, 2014. Године било је 240 винарија у Србији, а сада их је 466, што показује да интересовање расте – рекао је Вилић.

У име винара из Ирига, Неготина, Књажевца, Шида, Сремских Карловаца, Новог Сланкамена, Ваљева, Винче код Тополе, села Старци код Александровца, Велике Дренове, Трстеника, Вршца, као и винарија „Тиквеш“ из Северне Македоније и „13. јул – Плантаже“ из Црне Горе, посетиоцима се обратио Бранко Чотрић, иначе Лозничанин, који већ годинама ради за црногорску винарију.

Бранко Чотрић

– Поред гостопримства, за сваку похвалу је и то што сви заједно овде присуствујемо бесплатном часу о историјату винарства који нам приреди домаћин Горан Вилић, што није уобичајено за сличне манифестације. После пет година ово је већ озбиљан фестивал вина и моја је жеља да следеће године то буде на већем простору. У Лозници је недавно отворена и једна винотека, што је добар знак да ова манифестација даје ефекта. То све утиче на винску културу, продају и конзумирање вина. Доласком колега из Македоније ово постаје регионални сусрет и то нас све радује – рекао је Чотрић.

Радован Ђорђевић, оснивач и власник винарије „Чокот“ из Жупе, рекао је за ЛН да је већ пет година присутан на тржишту у Лозници и да тражња за винима расте, као и продаја.

– То је добар знак а и људи су све више упознати и траже добра вина, коментаришу их. Сам догађај је добар мада је простор превише мали и скучен јер вино и оваква посета траже „више ваздуха“, али видим да постоји и добра воља организатора да се то унапреди. Лозница нам је географски далеко, а и само поднебље је више оријентисано на ракију и пиво, међутим, у последње време значајан је и помак продаје вина која лагано одузимају тржиште пиварима. Тај тренд је присутан већ деценију и тржиште вина је смањило продају пива на глобалном нивоу за 10 до 12 одсто, што је заиста много – рекао је Ђорђевић.

Лозничанима је омогућено да пробају сва изложена вина, домаћини су им обезбедили чаше, као и канапее као „подлогу“, а за добро расположење побринуо се акустични оркестар „Сањалице“.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )