НАШИ СМО – Бандере

На бандере се одвајкада лепе смртовнице, нађу се ту понекад и огласи – дајем часове математике, српског језика, хемије, физике, издаје се соба за ученике, студенте, брачне парове без мале деце и кућних љубимаца… У време фашистичке окупације на бандере су вешали људе, а да су постојале у време Турака, од њих би се правило коље на које би се набадали каурини или намицале одрубљене главе српских јунака и сиротиње раје због недавања харача.

У овим најновијим временима “посао” поред бандере, може да заврши и тараба, капија ваше бабе, вртића, у екстремним случајевима ту је и “највеће достигнуће” билборд. Можете да га поставите у свом дворишту и да на њему у пуној величини окачите слику свог омиљеног политичког лика и напишете – доживотни председник. Можете да изразите мржњу или љубав шкрабајући по зградама бојама у спреју, да цртате срца или кукасте крстове, изражавате љубав према Косову “срцу Србије” (где је ту Метохија), мржњу или љубав према неком спортском клубу, према девојци – Цицо волим те, или дечку…

Међутим, дошла су нека смутна времена па се на бандере каче слике професора са крупно исписаним словима ИЗДАЈНИК или политичких неистомишљеника “улепшаних” кечетом, албанском белом капом (која је некада била саставни део српске ношње) и то намонтираних “заједно” са увек насмешеним Аљбином (или му је само таква фаца, никако да то одгонетнем). Људи се називају фашистима, тек тако, као кад пуцнете прстима. Смета и ако неко од неистомишљеника има двојно држављанство српско и француско, а преговара се са неким ко такође има двојно држављанство и то, самозване Републике Косово и албанско. Али, на крају све се своди на то да је време искоришћено да се “купи време”.

Такви ритуали, блаћење противника, најчешће се изводе пред политичке изборе, али све чешће и пре неких важних догађаја, пред дан “Д” који и неће бити “Д”, на којем ће се донети важне одлуке, али и неће, на којем ће се нешто потписати али и неће.

Поред бандера, за јавне кампање ширења мржње користе се, између осталих, и медији са националним фреквенцијама које се удељују подобним власницима, љубитељима оних на власти па ма ко то био. Та љубав се преноси на друге властодршце, како се они смењују (додуше ретко), тако се мења и “предмет” љубави власника медија. Националне фреквенције користе се за јавне кампање ширења мржње и снимањем и емитовањем спотова у којима се људима отворено на чело црта мета. Кампање пуне говора мржње организују и власт и опозиција, али је јачи и бескрупулознији онај чија је власт па је, ваљда, већа и сласт. Омиљена песма им је “Не може нам нико ништа…”

Једни се баве фотошопирањем, у преводу, улепшавањем а други одговарају карикирањем, не зна се шта је горе. Ипак, горе је ово друго јер долази од оних који су на власти, тиме показују своју неозбиљност и недораслост послу којим се баве јер се спрдају с народом. Нису само политичари били у тој маси људи. Џаба све, истина на крају увек изађе на видело. Дошао је чудан земан у земљи Србији у којем политичари бране ријалити програме, у којем новинари председника државе у емисији ословљавају са ти, у којима дете убија децу оружјем свог оца који га је учио како се пуца (и добро га научио), у којем младић из богатог арсенала оружја свог оца узима оружје и пуца и убија на кога наиђе…

Непримерених плаката на бандерама било је широм земље Србије па и у Лозници. За такво изражавање својих “осећања” никада нико није одговарао и неће. Ко зна, једног дана освануће на бандери лик или име било кога од нас јер смо неком “комшији” стали на жуљ. Нема заштићених, данас си подобан сутра више ниси и обратно. Јуче си био дежурни кривац за све а данас си међу повлашћенима јер се, ваљда, рачуна на тебе. Ма, политика ти је прљава работа а све се то, како воле да кажу, ради у интересу народа. Е, благо нама.

Верица Мићић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Понор

НАШИ СМО – Амбасадор(ка)

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )