ПЛАНИНАРСКО ДРУШТВО “ПОКРЕНИ СЕ”, КРУПАЊ – Планинаре и чувају животну средину

Планинарско друштво “Покрени се” из Крупња основано је 19. јануара ове године на иницијативу заљубљеника у планинарски спорт, а за председника друштва изабран је Душан Жугић, који се годинама бави планинарењем. Чланови друштва недавно су учествовали у еколошкој акцији када је од смећа очишћено брдо Ђулим у Крупњу.

 – У планинарском спорту је врло мало дешавања у нашем крају, а ми са својим дугогодишњим искуством у планинарењу, дошли смо на идеју да региструјемо планинарско друштво. Иако је друштво тек основано, чланови имају велико искуство и оно нам иде у прилог. Не крећемо од почетка, напротив, крећемо са добрим искуством и што је најважније, то су увидели и локална самоуправа и јавне установе у граду и друге организације са којима смо сарађивали. Сада то искуство долази до изражаја и планирамо да се то, кроз рад нашег друштва, претвори у неке конкретне акције. Планирали смо да недељом имамо пешачке шетње, туре, походе, како би становници Крупња и околине могли да стекну лепу навику да недељом, када су слободни, крену у шетњу. Засада су то шетње локалног карактера у трајању од неколико сати и максимално до десет километара док не видимо како ће то даље напредовати – каже Жугић.

Поред организовања пешачких похода у Крупњу и околини, ово планинарско друштво је организовало и два одласка у посету планинарима у Љубовији и на Сокоцу.

– На планини Бобија у општини Љубовија попели смо се на највиши врх Торничка Бобија на 1.272 метра надморске висине, а на Сокоцу, у Републици Српској, учествовали смо у походу на Велики Лупоглав (1.652 метра) на Романији са више стотина планинара. У плану је одлазак и успон на врх Шиљак на Ртњу. Трудићемо се да на месечном нивоу имамо  једну акцију која ће укључивати одлазак наших планинара ван Крупња. За почетак ће то бити планине у Србији, као што су то ваљевске планине, Тара, Голија, Златибор, Копаоник, али и одласци у Републику Српску која има шта да понуди – најављује он.

Жугић истиче да им је, осим планинарењем, жеља и да се баве и заштитом животне средине и да тако укажу на чињеницу колико је битно да се она заштитити и сачува. То, подсећа он, подразумева не само чишћење планина, већ и изворишта и водотокова.

В. Ст.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

АК ЈУНИОР, КРУПАЊ – Окитили се медаљама

УСПЕХ ЛОЗНИЧАНА – Показали шта знају о саобраћају

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )