ТЦ КУП – Турнир на којем побеђују осмеси

Када је пре две године крупањски ”Талент центар” (ТЦ) најавио одигравање првог ТЦ купа, турнира на којем неће бити ни победника ни побеђених и на којем ће сви добити медаље, многи су мислили да је то бесмислено и да неће успети. На срећу организатора, али и свих оних који су на досадашња три турнира учествовали, скептици су погрешили, а турнир наставља да расте и ове године је, током првомајских празника, окупио тимове из Србије, Црне Горе и БиХ. У чему је тајна ТЦ купа?

– Турнир је специфичан по томе што није такмичарски, као други. Не води се борба за пласман и пролаз у други круг, већ је фестивалског типа. Код нас се игра више утакмица, а резултати се не евидентирају и на крају сви, без обзира на резултате утакмица, добију медаље. По томе смо били јединствен турнир каквог није било у региону, а до сада је на исти или сличан модел прешло још двадесетак турнира. Покренули смо модел који се све више шири, што је потврда да је добар и сигуран сам да ће бити још више оваквих турнира – каже Александар Васиљевић, оснивач ТЦ.

Он напомиње да је успеху много допринела подршка великих клубова Црвене звезде, Партизана, Војводине… који су учествовали већ на првом ТЦ купу.

Овај турнир ТЦ није покренуо напамет, спроведено је истраживање шта деца очекују од таквих такмичења и утврђено да желе што више времена у игри, дакле више утакмица, да постигну гол и победе, али не по сваку цену, комуникацију са судијама, а не страх од њих, желе да упознају другу децу и да се друже. Исто тако не желе притисак, вику са трибина, гласне инструкције тренера и родитељске критике пред другом децом. Утврђено је и да најмање трећина деце до 12 година бар једном заплаче на турнирима. Зато је покренут онај на којем нема суза, свађа, грдњи…

– Утакмице се играју опуштено, сва деца добијају шансу, без обзира на таленат, што је јако битно, и код нас деца не плачу зато што су испала и нису освојила медаљу. Голови се постижу, али резултати нису битни. Ниједан инцидент досад нисмо имали, ниједан вербални сукоб, што је, иначе, незамисливо на турнирима. Сви су срећни и задовољни и зато што играју више утакмица него на другим турнирима – каже Васиљевић.

Он подсећа и да је ТЦ куп тродневни турнир, али свака екипа бира хоће ли учествовати један, два или сва три дана. Екипе које остају два, три дана смештају се у хотелима или у приватном смештају, а ове године су сви капацитети били попуњени пошто је наступило осамдесетак екипа са играчима узраста од седам до десет година. Како каже Васиљевић, учествовала су и деца из јужне српске покрајине Косова и Метохије, која су, пошто су се екипе последње пријавиле, била смештена у породицама чланова крупањске Академије Рађ.

– По нашој процени, учествовало је између 1.100 и 1.200 малишана, а ту су били и тренери и родитељи тако да је око 2.000 посетилаца било у Крупњу, што је битно за туризам у нашем крају. Једна од најбољих ствари на турниру је то што се деца упознају и настављају да се друже, повезују се и породице како на утакмицама, тако и после, у шетњи и дружењу – указује покретач ТЦ-а.

Турнир је до сада организован у Крупњу, домаћин је била Академија Рађ, али није искључиво везан за средиште Рађевине. Како се интересовање шири, могуће је да ће наредних година бити организован и у другим градовима, а Васиљевић каже ТЦ сада, било где да приреди турнир, може да окупи исти број екипа.

Талент центар

Васиљевић је пре шест година покренуо удружење које се бави промоцијом дечјег фудбала и активности које доприносе развоју спорта не само у нашој земљи, већ и у окружењу. Како би се дечји фудбал развијао у правом смеру, а школе фудбала унапредиле рад сарађује се са њима, тренерима, али и другим учесницима у спорту и ради се на образовању, унапређењу међусобне сарадње и размени података.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

”ЛАГАТОР” ЋЕ ПРИМИТИ ГОСТЕ – Супер лига у Лозници

ВАНРЕДНА СКУПШТИНА ФУДБАЛСКОГ САВЕЗА ГРАДА ЛОЗНИЦЕ – Славиша Перић изабран за председника

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )