ПОДРШКА ВЛАДЕ ШВАЈЦАРСКЕ – За бољи рад локалних самоуправа

Мали Зворник је данас био домаћин свечаног потписивања уговора између Министарства државне управе и локалне самоуправе и општина и градова који су добили средства из Фонда за функционално-организационе моделе у оквиру пројекта Владе Швајцарске „Локална самоуправа за 21. векˮ. Церемонији потписивања, поред представника Лознице, Малог Зворника и Лесковца, присуствовали су ресорни министар Александар Мартиновић, амбасадор Швајцарске у Србији Урс Шмид, заменик генералног секретара Сталне конференције градова и општина (СКГО) Иван Миливојевић, као и начелник Мачванског управног округа Жељко Марјановић.

Према речима министра Мартиновића, кроз овај пројекат је за ове три локалне самоуправе издвојено нешто више од 82.000 швајцарских франака из Фонда за функционално-организационе моделе, а у циљу даље модернизације рада одабраних локалних самоуправа.

– Фонд је успостављен пре две године и пројекат „Локална самоуправа за 21. век“, реализујемо уз подршку Швајцарске канцеларије за сарадњу. Влада Швајцарске је један од наших најважнијих партнера у мисији модернизације општина и градова, ојачавања њихових капацитета, обезбеђивању бољег функционисања, рада и пословања, те оптималног коришћења ресурса, а све то зарад бољег пружања услуга грађанима и привреди на локалном нивоу – рекао је министар Мартиновић изразивши задовољство што су уговори о реализацији функционално-организационих модела потписани у општини у којој је у Подземном граду Карађорђевића одржана последња седница Владе Краљевине Југославије 1941. године.

Он је истакао да је данашњим потписивањем начињен још један корак ка остваривању реформе јавне управе и приближавању грађанима на локалном нивоу.

– Као министарство доста улажемо у стално иновирање услуга, примену савремених алата и побољшање односа управе и корисника. У овом циклусу додељујемо више од 82 хиљаде швајцарских франака за реорганизацију и унапређење ефикасности рада општинских и градских управа у Лозници, Лесковцу, Малом Зворнику и Рашки. Уверен сам да ће, захваљујући имплементацији овог модела, одабране локалне самоуправе бити још делотворније у испуњавању својих задатака, међу којима је најважнији брз и адекватан одговор на захтеве и потребе грађана – додао је Мартиновић уз изражавање захвалности Влади Швајцарске на целокупној подршци коју пружа нашој земљи.

Потписивањем поменутог уговора, како је рекао Зоран Јевтић, председник малозворничке општине, направљен је нови крупан корак ка даљем унапређењу функционисања локалне самоуправе. Он је изразио захвалност држави Србији, надлежном министарству и дародавцу на свему што заједнички чине на плану реформе јавне управе на локалном нивоу.

– Циљ пројекта је обезбеђивање савременијег концепта пружања услуга, а нашој општини у те сврхе додељено је 16.900 швајцарских франака за набавку неопходне опреме и обезбеђивање адекватне стручне подршке. Како бисмо идентификовали евентуалне недостатке у функционисању локалне самоуправе и предложили одговарајућа решења, анализираћемо сваки сегмент и на основу тога дефинисати потребе, односно неопходне измене у начину рада, кадровском систему или организационој структури – изјавио је Јевтић после потписивања уговора истакавши да Мали Зворник на плану доброг управљања већ има бројне запажене резултате и да је прва локална самоуправа у Мачванском округу, а 14. на ранг листи Локалног индекса еУправе.

Амбасадор Шмид је изразио задовољство што се наставља добра сарадња са локалним самоуправама у Србији истичући да у Мали Зворник долази као код најдражих пријатеља.

– Локалне самоуправе у Србији већ дуги низ година су у фокусу подршке Владе Швајцарске, која у сарадњи са ресорним министарством и СКГО спроводи иницијативе чији је циљ унапређење рада локалне администрације, односно квалитетније пружање услуга грађанима и привреди. Удруженим снагама до сада је, између осталог, подржано успостављање међуопштинске сарадње, снажније учешће грађана у одлучивању, социјална инклузија рањивих група и унапређење родне равноправности, као и реформа пореза на имовину и успостављање и ефикасније функционисање еУправе. Градови и општине су кључни носиоци економског развоја и реформских процеса, а заједничким снагама наставићемо да унапређујемо свакодневни живот грађана Србије. Честитам представницима Лесковца, Лознице, Малог Зворника и Рашке на томе што су постали део ове важне иницијативе – рекао је Шмид.

У име Града Лознице, потписивању уговора присуствовао је Милорад Матић, начелник градске управе, који се захвалио на одобреним средствима нагласивши да ће део тога бити употребљен за куповину додатне опреме, а остатак за техничку подршку у изради аката и докумената који ће подићи капацитете локалне самоуправе.

– Уговором нам је одобрено око 22 хиљаде франака и ово је још један од пројеката у којима активно учествујемо као добар партнер ресорном министарству. Често смо пример добре праксе, као у пројектима у вези са за управљањем људским ресурсима, а ми и даље настојимо да се што више приближимо грађанима и дигитализујемо локалну самоуправу – рекаоје Матић.

Иначе, у првом циклусу, из Фонда за функционално-организационе моделе, са близу 50.000 швајцарских франака, подржана су четири пројекта у граду Новом Пазару и општинама Голубац, Књажевац и Бела Паланка.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

МАТВЕЈ МАРТИНКЕВИЧ, ФУДБАЛЕР ЛОЗНИЦЕ – Ништа не сме да угрози циљ

ЕД ЛОЗНИЦА – Седам сати без струје

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )