У СУСРЕТ ЈУБИЛЕЈУ – Сто осамдесет година школе у Текеришу

- Највећа подршка нашим напорима да након 180 година постојања ОШ "Степа Степановић" опстане и задржи сјај какав има скоро два века, јесу наши ученици, њихови родитељи, наставници, али и свест читавог друштва о томе да се оваква блага чувају, негују и шире за понос и добробит генерација које ће доћи и којима то дугујемо - каже за ЛН Јованка Грујичић Милер, директорка школе у Текеришу, која ове године обележава значајан јубилеј

Најстарија школа у горњем Јадру и, свакако, једна од најстаријих у лозничком крају, ОШ “Степа Степановић” у Текеришу, почела је са радом далеке 1843. Школска зграда подигнута је 1885/86. године и под заштитом је државе, а уз повремене поправке, служи до данашњих дана. Током Церске битке коришћена је као превијалиште и болница, а од 1924. године, када је обележена десетогодишњица битке, носи име прослављеног војсковође Степе Степановића. Пре три деценије постаје матична за још две осморазредне школе у крају – у Горњој и Доњој Бадањи.

Према речима директорке Јованке Грујичић Милер, данас је ОШ “Степа Степановић” матична школа за издвојена, четвороразредна одељења у Трбосиљу, Горњој Сипуљи, Горњој Бадањи и осморазредну школу у Доњој Бадањи. То је добро опремљена сеоска школа која се може похвалити изузетном отвореношћу, ангажовањем свих запослених, а самим тим и успесима ученика и њихових наставника.

– Иако је школа доста удаљена од града, то нас не спречава да испратимо бројне активности које се у њему одвијају. Тако смо имали прилику да се упознамо са пројектом “Интерактивна мапа научних истраживања и постигнућа Јована Цвијића” који нам је представила ауторка Биљана Радичевић из Центра за културу” Вук Караџић” из Лознице. Наши ученици редовно учествују на Градској смотри рецитатора “Песниче народа мог”, а трећи пут заредом укључили смо се и у акцију Друштва школских библиотекара Србије “читајмо гласно”, поводом обележавања Националног дана књиге, 28. фебруара. Ученици осмог разреда су у матичној школи у Текеришу, заједно са својим ментором, наставницом српског језика, основали читалачки клуб а на предлог Ученичког парламента, наша школа је већ неко време укључена у хуманитарно-еколошку акцију Удружења “Чепом до осмеха” – каже Грујичић Милерова.

Истиче да кроз пројекат “Обогаћени једносменски рад” у који су укључени четврту годину заредом, њихови ученици имају прилику да учествују у креативним радионицама које су осмислили предметни наставници, али и да добију додатну подршку у учењу. Прошле школске године у гостима су им били ученици ОШ “Жикица Јовановић Шпанац” из Беле Цркве када је школа организовала турнир у малом фудбалу и игре без граница, а ове године планирано је дружење у школи у Белој Цркви. Ученици свих разреда учествују на бројним конкурсима, тематски дани се организују поводом различитих пригодних прилика, а све се детаљно прати и објављује на сајту школе.

– Немојмо заборавити и то да је реч о школи у којој, сходно општој тенденцији смањивања броја становника у сеоским срединама, има и све мање ученика, тренутно их је 67. Боримо се против тога и успесима ученика који су заиста изузетни. Ове школске године ученица четвртог разреда, Слађана Стевановић обрадовала нас је трећим местом на Општинском, а онда и на Окружном такмичењу из математике. Ученик седмог разреда Огњен Петровић освојио је треће место на Општинском такмичењу из технике и технологије. Учествовали смо и на такмичењу из историје, стоног тениса, а очекује нас и Градско такмичење екипа прве помоћи и такмичење “Шта знаш о саобраћају” – истиче директорка.

Напомиње да је и ове године Министарство просвете уручило вредан поклон школи и захваљујући томе, матична школа и сва издвојена одељења имају одговарајућу дигиталну опрему и приступ савременим наставним средствима, што је и био циљ. Локална самоуправа сваке године улаже средства за текуће одржавање школе, за опрему и образовање, али и капиталне инвестиције.  Само у претходне две школске године у потпуности је реновирана школа у Доњој Бадањи и замењен кров на школској згради у Трбосиљу, у плану је и замена столарије на школи у Текеришу, као и замена електро-инсталација.

– Највећа подршка нашим напорима да након 180 година постојања ОШ “Степа Степановић” опстане и задржи сјај какав има скоро два века, јесу наши ученици, њихови родитељи, наставници, али и свест читавог друштва о томе да се оваква блага чувају, негују и шире за понос и добробит генерација које ће доћи и којима то дугујемо – закључује Јованка Грујичић Милер.

Значајан јубилеј биће обележен 11. маја, на Дан школе.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ИЗЛОЖБА СЛИКА МАРИЈЕ РИСТАНОВИЋ – Дела која само што не дишу

КОНАЧНИ РЕЗУЛТАТИ ПОПИСА – Лозница има 72.062 становника

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )