ФЕСТИВАЛ ЖИВИХ СТАТУА И УЛИЧНИХ ЗАБАВЉАЧА – За насмејане људе

ФЕСТИВАЛ ЖИВИХ СТАТУА И УЛИЧНИХ ЗАБАВЉАЧА – За насмејане људе

Мада су живе статуе и други улични забављачи јуче после подне забавили мештане и посетиоце Бање Ковиљаче, други Фестивал живих статуа и уличних забављача званично је отворен предвече у Лозници испред Вуковог дома културе. Када су затутњали добоши испред Туристичке организације града Лознице (ТОГЛ), која и приређује овај фестивал, и кренула парада учесника шеталиштем, да се нешто занимљиво збива у граду морали су схватити и хронично необавештени.

Новосадска ”Самбанса” предводила је колону у којој су недостајале само Бразилке, али свега другог скоро да је било, од жонглера и штулаша до разних живих статуа које су се, за промену, овом приликом кретале.

Фестивал је, након представљања учесника, отворила Снежана Перић, директорица ТОГЛ, која се захвалила артистима и подсетила да ће после првомајског уранка живе статуе и компанија наступити у Тршићу. Она је указала и на то да је лознички Фестивал живих статуа јединствен не само у нашој земљи него и у широј околини.

Снежана Перић

Кристијан ал Дроуби, селектор фестивала и коорганизатор, каже да се водило рачуна о томе да се на другом фестивалу повећа не само број учесника него и квалитет.

Кристијан ал Дроуби

– Ту су и гости из Израела – ”Бака и дека”, који као такви могу да прођу свуда у свету, од Њујорка до Тршића, затим из Румуније, статуе и штулаши, као и музичари и жонглери. Ове године смо одлучили да направимо карневалску поворку и то је заиста добро јер делује позитивно на људе и привлачи публику. Следеће године би требало да појачамо музички део, да доведемо и неке музичаре из иностранства који свирају на необичним инструментима. Овог пута наступили су и музичари који уз помоћ тела производе музику, што људи овде досад нису видели. Циљ нам је да људи у Лозници, Ковиљачи и Тршићу виде неке нове ствари, да ”опипају пулс” светске анимације, али и да дамо шансу домаћим извођачима да се покажу и да виде шта ново могу да науче. Задовољан сам, градимо фестивал полако, трудимо се да буде за степеник на вишем нивоу, али свакако треба доста времена, више средстава и публике – рекао је Ал Дроуби за портал ЛН по отварању фестивала.

На бини код Вуковог дома културе наступили су Ана и Марко – ”Alice in Wonder Band”, који музику Балкана изводе на неуобичајен, занимљив начин, употребљавајући тело као инструмент. Као и сви други учесници фестивала, највернију и најпажљивију публику имали су међу најмлађима.

Ко се ужелео баке и деке још данас у Тршићу може да умине жељу помоћу пара Коен који је у Јадар стигао из Цезареје, израелског града смештеног на пола пута између Тел Авива и Хаифе. Емилија је редитељка, а Јувал глумац, а о утисцима из прве посете Србији и нашем крају причају наизменично кроз смех.

Емилија и Јувал

– Углавном наступамо по Европи, а фестивал постоји и у Израелу. Овај овде нам се свиђа, ”кул” је, људи су дивни, пажљиви, а Бања је прелепо место – преноси утиске Емилија, а Јувал допуњава – Сви су тако љубазни, смеше се и зато волимо да путујемо, да сусрећемо насмејане људе.

Емилија каже да је њихова улога да свакоме буду бака и дека и да свако може да их загрли и да се слика са њима. Да би било занимљивије, Емилија глуми деду, а Јувал бабу.

– Да, у промењеним смо улогама и то је јако тешко. Заиста је много тешко бити мушкарац – закључује Емилија.

Ако је тешко бити мушкарац, да ли то значи да је лако бити жена, питање је за Јувала.

– Зато што смо пар и у стварном животу, понекад заборавимо ко је у којој улози, али ја волим да играм женске ликове – каже Коен и препушта саговорнику да одговор на питање тумачи по жељи.

Фестивал је, на жалост многих, дводневни па се тако јуче започето данас завршава. Живе статуе и забављачи у Тршићу ће од 11 забављати посетиоце и оне који су уранак дочекали у Вуковом родном селу. Поред музичара, жонглера, израелског пара и штулаша, ту ће бити и Златна и Мермерна статуа, Господин са кубуром и Дворска дама, Жена са лиром и Човек са књигом, Рудар, Љубичаста и Црно-бела дама и друге занимљиве живе статуе.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВРЕМЕ ФЕСТИВАЛА – Цветни дани у Бањи

ИЗЛОЖБА СЛИКА МАРИЈЕ РИСТАНОВИЋ – Дела која само што не дишу

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )