САЈАМ ЗАПОШЉАВАЊА – Тражили више од 300 радника

У организацији лозничке филијале НСЗ у сарадњи са основним и средњим школама данас је у СЦ „Лагатор“ одржан први овогодишњи Сајам запошљавања и образовања. Сајам је на једном месту окупио двадесет два послодавца који су понудили више од три стотине радних места. Према речима Зорана Миловановића, в.д. директора лозничке филијале НСЗ, највише радника потражују из  компаније „Адијент“, „Минт“ и „Вали“, али и из појединих домаћих фирми.

–  И ове године у оптицају је доста занимања услужне и занатске делатности, радници на ЦНЦ машинама, у производњи, шивачи, кројачи, механичари и широка лепеза занимања којих имамо на евиденцији, али и оних за које је потребна нека врста обуке у организацији послодавца а у сарадњи са НСЗ у Лозници – каже Миловановић.

Учесници сајма биле су и четири лозничке средње школе које су организовале Дан отворених врата за ученике осмог разреда како би им на тај начин помогли да изаберу у коју ће се средњу школу уписати а информисали су се и које су струке тражене на тржишту рада.

Миловановић напомиње и да је рађена анализа кретања броја незапослених на подручју које покрива лозничка филијала и то од априла 2021. до априла ове године. На евиденцији незапослених пре две године било је 14.800 лица у Лозници и три суседне општине, да би се лане њихов број смањио за скоро 2.700, а у марту ове године на евиденцији се налази  8.700 незапослених. У истом периоду, само у Лозници бележи се пад незапослених са 8.400 на 4.300 с тим, што око 450 суграђана има неку врсту здравственог проблема и сматрају се привремено спреченим за рад. 

– Што се тиче ефеката сајмова, на прошлогодишњем сајму запошљавања посао је нашло више од двестотине лица разних занимања. Велики број њих који имају трећи и четврти степен стручне спреме запослило се у највећим компанијама које раде у индустријској зони. Надамо се да ћемо и овим сајмом постићи сличан ефекат и да ћемо моћи да изађемо у сусрет и послодавцима и незапосленима  – каже Миловановић.

Иначе, што се тиче високе стручне спреме, на евиденцији незапослених НСЗ у Лозници највише је дипломираних економиста као и дипломираних правника и то оних без положеног правосудног испита. Недостају занимања техничке струке, електроинжењери, машински и грађевински инжењери.  Међу онима који траже посао је и наша тридесетогодишња суграђанка Јелена Тешић, струковни инжењер менаџмента.

– Одрадила сам приправнички после завршене школе и радила у „Водоводу“ преко јавних радова, све је било повремено, посао нисам могла да нађем. Од сајма очекујем макар неки посао јер тешко да ћу га наћи у својој струци – каже она.

Као и претходних година, највише радника потражују у Компанији „Минт“, потребни су им оператери – радници у производњи, контролори квалитета, машински техничари, ЦНЦ техничари, инжењер ИТ подршке, преводилац са кинеског језика, док су Компанији „Вали“ потребни радници у поризводњи, магационери, механичари-електроничари. Предузећу „Лозницаелектро“ МБ требају електроинжењер, машински инжењер, бравари монтери, бравари заваривачи, електромонтери-инсталатери, комерцијалиста док су Специјалној болници у Бањи Ковиљачи потребни конобари, кувари, техничар за одржавање одеће, руковалац централниг грејања, помоћни радник на припреми блата  и спремачица.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА СТАДИОНУ – Почело постaвљање ‘’зеленог тепиха’’

НА СКУПУ У БАЊАЛУЦИ – Признање градоначелнику Лознице

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )