ОД ДАНАС У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Минићев траг у времену

У Музеју Јадра данас је отворена изложба „Милан Минић архитекта и сликар, траг у времену“ аутора др Игора Марића, архитекте и председника Савеза инжењера и техничара Србије (СИТС). Организатор је лознички Центар за културу у сарадњи са СИТС, Удружењем инжењера Полимља и Институтом за архитектуру и урбанизам Србије.

Госте је поздравила Снежана Нешковић Симић, директорка установе, истичући дугогодишњу добру сарадњу и да је ово четврта изложба којом се они представљају у лозничком музеју. Она је рекла да је аутор поставке био спречен да присуствује отварању и уједно се захвалила Оливери Ћосовић, сарадници на изложби, и Богдану Влаховићу, генералном секретару СИТС, који су посетиоце упознали са радом и стваралаштвом архитекте Минића.

– Ми смо кровна организација свих инжењера, без обзира на струку, организована у педесетак разних струковних удружења. Током 155 година постојања, образујемо, еснафски штитимо и усавршавамо, баштинимо и трудимо се да од заборава и времена отргнемо људе који су дали огроман допринос развоју човечанства, попут архитекте и сликара Милана Минића. Кроз ову изложбу вас упознајемо са оним што је урадио чиме испуњавамо циљ да наше великане не заборавимо – рекао је Влаховић.

Детаље из биографије архитекте Минића изнела је Ћосовићева, подсетивши да је рођен у Пријепољу 1889. а да је своја значајна градитељска дела остварио у Београду, Шапцу, Лозници, међу којима се посебно истиче репрезентативни београдски хотел „Мажестик“, подигнут непосредно уочи Другог светског рата. Како је речено, изложба је део пројекта који је подразумевао одржавање научне конференције и изложбе посвећене лику и делу српског архитекте и сликара чији велики део стваралачког опуса је везан и за Подриње.

Био је ангажован на реконструкцији и урбанистичком уређењу Бање Ковиљаче. По његовим пројектима саграђени су хотели „Далмација“ и „Херцеговина“ са колонадом која их је повезивала, вила шефа Енглеске мисије, хотел „Београд“ и више приватних вила. Извршио је адаптацију хотела „Подриње“, а дао је и значајан допринос и дефинитивном изгледу Кур-салона. Имао је значајну улогу и у довршавању тржнице, блатног купатила и хладног гвожђевитог купатила, а у Лозници је пројектовао зграду Трговачке банке, зграду браће Јездића, комбиноване намене са локалима и стамбеним делом и још једну приватну породичну стамбену зграду. У Шапцу је по његовом пројекту изграђен хотел „Зелени венац“. Поред рада на пројектовању бројних објеката, Минић је оставио и значајна сликарска дела и био изузетно ангажован у оснивању и раду струковних удружења. Изложбу у Музеју Јадра чини 38 паноа, на којима је приказан његов животни пут. као и архитектонска остварења и сликарски радови.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА СТАДИОНУ – Почело постaвљање ‘’зеленог тепиха’’

НА СКУПУ У БАЊАЛУЦИ – Признање градоначелнику Лознице

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )