МОНОДРАМА НЕНАДА ЈЕЗДИЋА – Оживео “Књигу о Милутину”

МОНОДРАМА НЕНАДА ЈЕЗДИЋА – Оживео “Књигу о Милутину”

Познати глумац Ненад Јездић извео је синоћ на сцени Вуковог дома културе монодраму “Књига о Милутину – део први” Звездара театра из Београда, у адаптацији и режији Егона Савина. За представу која је премијеру имала у новембру 2021. године, на Дан примирја у Великом рату, и која је до сада одиграна више од стотину пута само у Звездара театру, као и широм Србије и региона, Лозничани су тражили карту више па су домаћини морали да убаце и додатне столице.

У својој првој монодрами, у богатој позоришној, телевизијској и филмској каријери, Милутина Остојића, јунака романа Данка Поповића, Јездић је оживео врхунском глумом и за то је награђен бурним, дуготрајним аплаузом лозничке публике. Он, иначе, сматра да је “Милутин духовни и материјални српски тестамент” и да зато не чуди да је ову антиратну представу до сада видело више од десет хиљада људи. Веома успешно све их је упознао са Милутином, српским сељаком, који је учествовао у три рата и прошао голготу повлачења преко Албаније, човеком који се оштро противи “хероизму који је плаћен хиљадама живота” и “слави стеченој нестанком половине становништва Србије”.

– Милутин је парадигма истинског патриотизма, истинске храбрости и јунаштва. Свеприсутна ми је сумња у глави да ли сам уопште достојан да макар и тих сат и нешто на сцени будем Милутин Остојић – изјавио је Јездић за медије о својој улози истичући да “у својим размишљањима, Милутин, обичан сељак из шумадијског села Коштунићи, отвара низ питања која нам указују на бесмисао рата” и да нас његова размишљања “упућују и на то да су у рату и победници и побеђени – губитници”.

Сценограф  и костимограф у представи је Весна Поповић, а  музику је компоновао Бора Дугић. Иначе, Поповић је “Књигу о Милутину” објавио 1985. године, до сада је имала чак 40 издања, тираж већи од пола милиона продатих примерака и овај његов роман, према речима редитеља – “Као права архива и хроника страдања народа, представља историју Срба од Сарајевског атентата на принца Фердинанда, до неколико година после Другог светског рата”.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КРЕАТИВНОСТ МИМЕ АЛИМПИЋ – Уметност на васкршњим јајима

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА – Контрола брзине, возачи опрез

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )