ДАН МУЗЕЈА ЈЕЗИКА И ПИСМА – У Кући писаца гост из Северне Македоније

Центар за културу „Вук Караџић“ обележиће сутра Дан Музеја језика и писма, који је у Тршићу отворен 2011. године. Тачно у подне, програмом „Језик у (не)материјалном културном наслеђу“, биће указано на дванаест година рада музеја и том приликом отворена изложба „Приче о изливању и паљењу ратарских свећа у Манастиру Троноша“ кустоса Ане Чугуровић и фотографа Александра Стојановића.

Тридесет минута касније представиће се и овогодишњи гост Куће писаца Сашо Огненовски, писац, песник, преводилац, уредник и режисер из Северне Македоније, а потом ће у Музеју језика и писма почети језичка радионица у којој учествују ученици Гимназије „Вук Караџић“ са професорком српског језика Невеном Митровић. 

– Музеј језика и писма у Тршићу још од отварања кроз интерактиван однос са посетиоцима омогућава очување савремених навика говорника српског језика на свим плановима језичког испољавања. Језик као јединствена и жива творевина подложан је константним променама на које Музеј језика и писма настоји да укаже и да их сагледа у односу на културне и историјске догађаје, као и на остале језике. Смештен у оквиру знаменитог места Тршић, овај музеј својим програмима наставља трагом језичког реформатора и филолога Вука Стефановића Караџића. Стога, Тршић остаје симболички завичај српског језика и писма кроз константно преиспитивање веза народног и књижевног језика и контекстуализацију њихове употребе – поручују овим поводом из лозничког Центра за културу.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КРЕАТИВНОСТ МИМЕ АЛИМПИЋ – Уметност на васкршњим јајима

УФК ”ЛАГАТОР” – Хала за велике спортске догађаје

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )