ЗАВРШЕН ФЕСТИВАЛ ГЛУМАЧКИХ ОСТВАРЕЊА „ДРАГАН ТОШИЋ“ – Награђени најбољи глумци

Фестивал глумачких остварења „Драган Тошић“ завршен је синоћ, најбољим глимцима уручене су награде, а у такмичарској конкуренцији жири је вредновао глуму аматера из Трстеника (Грабовца), Богатића, Јаше Томића, Велике Плане, Алексинца и Јагодине. Награду „Петар Грујић“, за допринос развоју лозничког Позоришта КУД „Караџић“ добио је Никола Ђуричић

Награда за најбољу главну женску улогу на фестивалу припала је Данки Пеки за улогу Еве у представи „Црвена, секс и последице“ Милене Богавац у извођењу Аматерског позоришта „Ђорђе Дамјанов Ђекша“ из Јаше Томића, у режији Радована Зупца. По оцени жирија, најбољу главну мушку улогу остварио је Душан Јовић Ћуле за улогу Обрада Срећковића у представи Синише Ковачевића „Српска драма“ Трстеничког позоришта и Драмског атељеа „Вук Караџић“ из Грабовца у режији Милоша Милошевића Шике.

У категорији најбољих епизодиста награде су уручене Зорици Стевановић за улогу тетке Флоренс у представи „Тетка од милион долара“ Кена Лудвига у извођењу Градског позоришта „Театар 91“ из Алексинца у режији Бранислава Недића, и Милошу Јуришићу за улогу Стефана у представи „Црна кутија“ Ане Ђорђевић у извођењу Позоришта „Јанко Веселиновић“ из Богатића.

За најбољег младог глумца проглашен је Андреј Јовановић за улогу Милана Срећковића, војника ЈНА у „Српској драми“. Наступе аматерских позоришта оцењивао је жири у саставу Милан Мађарев (председник), Биљана Станковић и Владан Ћосић, који је изнео општу оцену да је квалитет глуме био уједначен, на изузетно високом нивоу и да су нијансе одлучивале о наградама.

– Пријатно нас је изненадила разноврсност глумачког израза, колективна игра и повремене бравуре глумица и глумаца који су наступили на фестивалу. Нештедемице се давајући из вечери у вече, глумци су показали да радост игре почиње, а некада се и завршава у аматерском позоришту – рекао је Мађарев.

Позориште КУД „Караџић“, као домаћин фестивала, доделило је награду „Петар Грујић“ за допринос развоју лозничког позоришта. Организациони одбор фестивала је одлучио да награду добије Никола Ђуричић, дугогодишњи члан позоришта који је прошао пут од омладинске секције до првог ансамбла. По професији васпитач у Предшколској установи „Бамби“, Ђуричић је у „Караџићу“ од 2002. године, када је дошао прво у фолклорни ансамбл да би после две године прешао у драмску секцију. Играо је у дечјим представама, а прву озбиљнију улогу остварио је у представи „Вирус“, са првим ансамблом. Уследио је низ улога за које је био награђиван у Лозници, али и на смотрама у Србији. Својим радом, талентом и игром у позоришту, како је наведено у образложењу награде, допринео је да представе у којима игра буду још упечатљивије и занимљивије.

– Захвалан сам КУД „Караџић“, посебно Биљани Станковић која је била упорна да се после паузе због приватних обавеза вратим позоришту. Обећавам да ћу наставити да радим и надам се да досадашње награде неће бити једине које сам добио – рекао је Ђуричић.

Од 3. до 10. априла Лозничани су видели укупно седам позоришних представа, од којих се шест такмичило за неку од награда јер домаћини нису били у тој конкуренцији. Наступ Лозничана није био ни планиран јер су уместо позоришне представе припремили документарни филм посвећен преминулом Драгану Тошићу, дугогодишњем председнику друштва и једном од покретача фестивала по којем манифестација од ове године и носи име. Међутим, из оправданих разлога отказано је гостовање позоришта из Ужица па су домаћини, ипак, изашли на сцену Вуковог дома културе и одиграли „Неопрезног радозналца“, представу с којом су прошле године отворили фестивал.

На крају завршне свечаности, у част добитника глумачких награда чланови Сцене „Маска“ из Шапца, Анета и Иван Томашевић извели су урнебесну „Брачну комедију“, на опште одушевљење публике.

Млади

Ревијални део фестивалског програма и овај пут био је прилика за представљање неколико луткарских група и драмских секција лозничких основних школа. Представиле су се и омладинске сцене из Крагујевца („Дивље гуске“) и града домаћина, Позоришта КУД „Караџић“ („Мали принц и Ана Франк“ и „Шашава бајка“). Посебан жири вредновао је и њихов рад доделивши признања појединцима и за колективну игру.

С. Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ГРАДА ЛОЗНИЦЕ – У сусрет Васкрсу

ОКРУЖНА СМОТРА РЕЦИТАТОРА – Три најбоља иду у Ваљево

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )