СРПСКИ РАТНИ ВЕТЕРАНИ – Да борци користе своја права

Право на попуст у висини од 15 одсто на рачуне за грејање, воду и изношење смећа у Лозници имају учесници рата у СФРЈ и СРЈ деведесетих година, рекао је на јучерашњој конференцији за медије Радосав Јошић, председник Удружења Српских ратних ветерана Лознице (СРВЛ).

Он је навео да је конференција, одржана у просторијама Удружења пензионера, организована зато да би се борци упознали са правима на субвенције за која многи не знају.

– Наше удружење има око 800 чланова, а већина нас није знала да имамо право на ове субвенције, али и на бесплатну вожњу у градском јавном превозу, без обзира на старост. Тек смо трагајући за бенефицијама за борце и решавајући неке од проблема који тиште учеснике рата дошли до сазнања да од 2006. године важе одређене субвенције. Проверили смо и у Служби обједињене наплате и добили потврду. Ове повластице важе за борце, ратне војне инвалиде и породице палог борца и умрлог ратног војног инвалида. На све ове субвенције право имају они чији је статус борца регулисан и зато позивамо све који то још нису учинили, да у градској управи покрену поступак за остваривање статуса борца – рекао је Јошић.

Он је навео и да право на субвенције може да се оствари и уколико се домаћинство не води на борцу, али се тада доставља и уверење о кућној заједници.

Драгослав Глишић, секретар СРВЛ, нагласио је да је у градску управу стигло доста борачких легитимација, али да их многи нису преузели и позвао их је да то ураде.

Као што је речено на недавном састанку бораца са државним секретарима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарства правде, покренут је поступак за подизање спомен-обележја Браниславу Негићу и Ивици Ивановићу, мештанима Бање Ковиљаче палим на Космету у одбрани земље током НАТО агресије на СРЈ 1999. године.

– У јулу 2018. године Савет месне заједнице Бање Ковиљаче упутио је иницијативу за подизање овог спомен-обележја Градском већу, али одговор још није стигао. Зато се наше удружење у фебруару ове године обратило цркви у Ковиљачи са молбом да се у порти постави ово спомен-обележје и у марту смо добили позитиван одговор. Немамо идејно решење споменика и сада нам, најпре у вези са тим, предстоји договор са породицама и црквом која је поставила строге критеријуме који се морају поштовати. Захвални смо цркви на овом гесту добре воље и потрудићемо се да све буде урађено што је могуће боље – навео је председник СРВЛ.

Он је подсетио и да је државни секретар ресорног министарства Миле Карановић рекао да ће пружити сву могућу помоћ у остваривању замисли да се двојици бораца подигне спомен-обележје. Негић и Ивановић су погинули на Кошарама 14, односно 16. априла 1999, бранећи земљу од копнене агресине НАТО чији су ударни део чинили терористи такозване ОВК, а њихова тела нису пронађена.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПАРЛАМЕНТ ПРИВРЕДНИКА КОЛУБАРСКОГ И МАЧВАНСКОГ ОКРУГА  –  Очекују се нови подстицаји привредницима

КОНКУРС РОДОЉУБИВЕ ПОЕЗИЈЕ – Стихови за хероја

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (1)
  • comment-avatar

    Lepo je to ako se to primenjuje.Za Vranje ne vazi ova subvencija

  • Disqus (0 )