КОНКУРС РОДОЉУБИВЕ ПОЕЗИЈЕ – Стихови за хероја

На шестом међународном конкурсу родољубиве и епске пеозије „Миленко Павловић“, који је расписао Клуб писаца „Вуково перо“, од укупно 38 песника који су послали 48 радова, десетак се издвојило по квалитету, а плакету са именом пилота-хероја за освојено прво место добили су Горан Вуковић из Прњавора за песму „Син српског неба“ и Марина Николић из Шапца за песму „Звезда изнад голготе“.

Према одлуци жирија, плакету „Миленко Павловић“ за освојено друго место добили су Милан Обреновић из Рогатице за песму „На крову небеског народа“, Раде Радоичић из Старчева за песму „Божанско крило“ и Борислав Косановић из Кљајићева за песму „Звук дечанских звона“. Признање за треће место додељено је Момчилу Тубићу из Бијељине за песму „Славни народ“, Драгици Ђурић из Ужица за песму „Рађевино, модра шљиво моја“ и Живку Вујићу из Бањалуке за песму „Издржи рођена“.

О начину, времену и месту доделе плакета, сви награђени аутори ће бити на време обавештени, а како су саопштили организатори, због малог броја пристиглих песама, зборник овогодишњег конкурса неће бити штампан, све песме ће бити обједињене са песмама које пристигну на следећи и биће штампане у заједничком зборнику.

Пуковник Миленко Павловић, командант 204. ловачко-авијацијског пука, полетео је 4. маја 1999. године у сусрет вишебројним непријатељским авионима, бранећи небо изнад Ваљева. После самог узлетања покварио му се генератор наизменичне струје тако да је остао без радара али се упустио у неравноправну битку против НАТО авиона, успео да их збуни и натера у бекство смелим наступањем. Погођен је са три ракете, испаљене са холандских авиона Ф-16 који су били западно од Тузле те их није ни приметио. Погинуо је још у ваздуху, а остаци његовог авиона пали су у село Петница. Сахрањен је 6. маја 1999. на Новом бежанијском гробљу. У родном селу Горње Црниљево, направљен је спомен-комплекс њему у част, а војни аеродром Батајница преименован је у Војни аеродром „Пуковник – пилот Миленко Павловић“.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОВОДОМ СМРТИ МАРИЈА БОЖИЋА – Сутра комеморативни скуп

ФУДБАЛ: ПРВА ЛИГА СРБИЈЕ – Одложено 28. коло

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Milivoje Banovic 8 months

    Dobro ispitajte kako se dogodila ta vazduhoplovna katastrofa pa onda pisite pesme i romane.

  • Disqus ( )