ОВЕ ГОДИНЕ У БУЏЕТУ ГРАДА – Рекордан износ за месне заједнице

У буџету Лознице ове године издвојено је скоро 67 милиона динара за месне заједнице, што је рекордан износ, каже Марко Јовановић, члан Градског већа, а прошле су месне заједнице успеле да реализују 90 одсто својих планова

Реализација планова месних заједница на подручју Града Лознице прошле године је достигла  рекордан ниво – 90 одсто, каже Марко Јовановић, члан Градског већа, задужен управо за рад месних заједница. Ове године постигнут је још један рекорд у вези са месним заједницама (МЗ), у буџету је издвојено око 67 милиона за њихов рад, што је скоро 50 одсто више него што је њима лане било првобитно намењено. Ребалансом буџета касније је износ са скоро 45 милиона повећан на нешто мање од 64.

– Приметно је да се за МЗ издваја значајан износ из градске касе и да се он из године у годину повећава тако да је ова рекордна. Посебно је значајно то што свих 56 МЗ у нашем граду у највећој мери и употреби та средства у интересу мештана – каже Јовановић.

Он наводи да МЗ новац углавном користе за трошкове насипања путева, чишћења путних канала, пројектну документацију, сталне трошкове, попут плаћања рачуна за струју и воду, и за, евентуално, куповину одређене опреме.

– Све је то, међутим, кап у мору, када се погледа колико Град улаже, пре свега кроз рад јавних предузећа и кроз подршку са централног нивоа власти. Само протекле године асфалтирано је више од стотину километара коловозног застора, пре свега на подручју горњег Јадра, а све захваљујући подршци председника републике и Владе Србије. Од тога што је асфалтирано, око 70 одсто је финансирано из државног буџета, а 30 одсто из градског. То је само један вид подршке МЗ. Не треба заборавити да се подршка даје и кроз различите врсте субвенција и подстицаја. Имамо давања за спорт, откуп сеоских кућа и окућница, па за подршку рађању, као и пољопривредне субвенције и све су то мере које се користе у МЗ – објашњава члан Градског већа.

Он наглашава важност постојања радне групе задужене за сарадњу са саветима МЗ, а коју је пре неколико година оформио градоначелник Видоје Петровић. У њој су његови најближи сарадници, председница Скупштине града, секретар Скупштине, секретар Градског већа, градски менаџер, начелник градске управе, помоћник градоначелника и директор “Електродистрибуције”, директори ”Водовода и канализације” и ”Лозница развоја”, начелник Одељења за привреду градске управе и Јовановић, као члан Градског већа задужен за месне заједнице.

– Савети МЗ у овој радној групи имају велику подршку и обраћају нам се поводом разних проблема мештана. Радна група направи пресек стања и на основу тога донесе одређене закључке и мере, како би се проблем решио. Политика градоначелника, и он на њој инсистира, јесте да се одржава стална комуникација са представницима савета МЗ. Ми не чекамо само да нам се обрате, већ редовно обилазимо терен и приликом тих посета разговарамо са мештанима и члановима Савета МЗ, како бисмо сазнали шта им је потребно и какве проблеме имају. Онда радна група ради на њиховом решавању, а последњих година их је све мање. Лозница води, колико је то могуће, политику равномерног развоја, а верујем да се после наших посета и разговора увек оствари резултат и неки проблеми реше. То је наша обавеза – каже Јовановић

Проблеми са којима се суочавају МЗ углавном се односе на проширење зоне изношења смећа, јавну расвету и путеве, али Јовановић каже да је и тога све мање јер се доста новца издваја у те сврхе. Подсећа да је ове године око 500 милиона динара издвојено за путну инфраструкту и каже да је циљ градоначелника да у наредних неколико година сви категорисани путеви буду асфалтирани.

– У последњих неколико година реконструисали смо 350 километара нисконапонске мреже у свим МЗ и верујем да ће се то питање у догледно време у потпуности решити у свих 56 МЗ захваљујући раду руководства “Електродистрибуције” у Лозници, Граду и подршци са централног нивоа. Атмосфера на састанцима са мештанима и представницима МЗ је партнерска и то је управо оно што смо се трудили и што се трудимо да постигнемо. Свесни смо значаја савета МЗ, улоге коју обављају и тежине њиховог задатка – наглашава Јовановић.

Приметно је да је све мање захтева за обнову домова културе, али има и оних места којима су они потребни. Ове године у буџету је, каже Јовановић, десет милиона динара издвојено за реконструкцију дома културе у Брадићу где се одржава добро посећени фестивал фолклора. Они су изразили потребу да им Град помогне, а и сами ће учествовати. Иначе, износ који добију МЗ не подиже се унапред па троши, већ се за сваку планирану активност спроводе законом предвиђене процедуре и провере, а за одређене набавке неопходно је и да Савет МЗ добије три понуде пре него што одабере најповољнију.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОБНОВА ПОКРОВСКЕ ЦРКВЕ – Иконостасу враћају стари сјај

СРПСКИ РАТНИ ВЕТЕРАНИ – За бољи положај бораца

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )