ОБНОВА ПОКРОВСКЕ ЦРКВЕ – Иконостасу враћају стари сјај

ОБНОВА ПОКРОВСКЕ ЦРКВЕ – Иконостасу враћају стари сјај

У току су радови на иконостасу који је био у лошем стању, а сада ће му бити враћен првобитни изглед. Обнова храма треба да буде завршена до октобра и обележавања 150 година постојања

На најстаријем лозничком храму, Цркви Покрова Пресвете Богородице, средином прошле године  започети су капитални радови како би ова богомоља прославу 150 година постојања дочекала у што бољем стању. Све се ради уз сагласност Завода за заштиту споменика из Ваљева, а циљ је да, осим квалитетних радова, храм задржи што приближнији изглед из 1873. када је освећен. У току је реконструкција иконостаса започета прошле године, каже свештеник Милош Петровић за ЛН.

Према његовим речима, вредност радова за реконструкцију целокупног иконостаса била је процењена на нешто више од седам милиона динара и подразумева заштиту самог дрвета од кога је урађен, третирање одређеним хемијским средствима за уништавање штеточина које су га до сада оштећивале, што је била прва фаза.

– Тренутно је у току поновна израда и реконструкција недостајућих делова дрвене пластике, дубореза који се налази на самом иконостасу и откривање првобитног слоја, односно начина на који је иконостас био офарбан када је урађен пред крај 19. века. Види се да су постојала бар два слоја боја, бар две реконструкције иконостаса, а оне нису биле урађене баш највештије. Стигло се до основног слоја који показује оригинално стање иконостаса. То је био поступак имитације мермера и такав ће бити после освежења. Остаће тај оригинални слој, а на местима где је оштећен, биће реконструисан. У плану је, ако се обезбеди новац, да се све што буде установљено да је било позлаћено на иконостасу, буде у позлати. Тренутно смо у поступку пројекта преко Завода у Ваљеву за рестаурацију самих икона које се налазе на иконостасу. Радиће се по зонама, а тренутно се ради највиша, трећа зона. Надамо се да ће све бити окончано до прославе јубилеја 150 година храма, а тачан датум још увек не можемо да саопштимо јер се очекује долазак највиших црквених и државних званичника – каже Петровић.

Циљ је да иконостас на крају изгледа као у време постављања тако да стручњаке Центра за конзервацију и рестаурацију, који ради у конзорцијуму са фирмом ”Кото” из Београда, овлашћене за извођење ове врсте рестаураторских радова, очекује велики посао. Иконостас је био у јако лошем стању, велики део дрвене орнаментике која је демонтирана поједен је црвоточином и доста делова недостаје. Кажу да посла има много више него што су очекивали и стање је установљено тек када је иконостас демонтиран, а спасен је у задњи час.

Петровић каже и да је до сада на храму у склопу обележавања јубилеја урађена статика цркве, санирана је влага, исушени зидови од капиларне влаге, урађена подна облога и у храму постављено подно грејање.

– Задовољни смо брзином обављања радова, а прошлог септембра устоличени епископ шабачки Јеротеј је унео енергију и разумевање за ситуацију у којој се налази старолозничка црквена општина тако да се својим ауторитетом и залагањем ставио на чело овог пројекта. То нам даје наду да ће све бити завршено и урађено како треба до обележавања јубилеја. Захваљујући њему, имамо апсолутну подршку Епархије шабачке и надамо се да ћемо све ово привести крају до октобра – каже Петровић.

У плану је, осим обнове храма, и уређење порте, да се у саставу постојећих објеката уради меморијална галерија, са сталном поставком, посвећена Боју на Лозници, а предстоји и уређење простора око најстарије лозничке богомоље.

Иконостас од 27 икона

Према подацима из монографије храма, Покровска црква освећена је 1873. године, зидао ју је неимар Таса Наумовић из Шапца, а за градњу је употребљен камен “од остатка Манастира Воћњак, са гробља у том селу”. Никола Марковић, пореклом из Пожаревца, један од најтраженијих и најуспешнијих представника нашег црквеног сликарства 19. века, био је ангажован за осликавање иконостаса на коме се налази 27 икона.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ОШ ”ЈОВАН ЦВИЈИЋ” У ЛОЗНИЦИ – Кад се ђаци сложе

СРПСКИ РАТНИ ВЕТЕРАНИ – За бољи положај бораца

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )