У ОШ ”ЈОВАН ЦВИЈИЋ” У ЛОЗНИЦИ – Кад се ђаци сложе

Да би се нешто корисно урадило потребна је пре свега добра идеја, а потом и воља да би се она спровела у дело. У ОШ “Јован Цвијић“ у Лозници идеја да се просторија у старој, оронулој згради претвори у кабинет верске наставе потекла је од младог вероучитеља Предрага Митровића, а вољу да се то и оствари показали су ученици ове школе и њихови родитељи. После часова у све већем броју долазе на радну акцију, чисте, крече, цртају…

–  Лепо ми је зато што се дружимо, а знам да радим нешто корисно, помажем школи – каже Анђела Дукојевић, ученица петог разреда. Марко Пуљезевић и Стјепан Митровић додају да хоће да помогну вероучитељу, школи, али и да остану по нечему упамћени, док Лара Мркоњић каже да им је са вероучитељем  много занимљиво, сваки дан цртају и улепшавају школу. То раде за добробит школе и да би се и други угледали на њих.

Питамо вероучитеља откуд идеја за овако корисну акцију. Како каже, идеја је његова, а потекла је још прошле године да се зграда ишарана графитима која се налази у оквиру школског доворишта а у којој се одржавају часови техничког васпитања и ликовне културе, са предње стране исцрта муралима са ликовима знаменитих историјских личности из нашег краја. После тога су на основу анкете спроведене међу колегама у школи, насликане још неке личности. Када су видели шта су све постигли, одлучили су да тако ураде и са друге стране зграде на којој ће се наћи неке личности из лозе Немањића, а да би указали на значај жена из те лозе, одлучили су да на самим крајевима као стожере те лозе ставе ликове Симониде и Ане Немањић. Наћи ће се ту и Свети Сава, Свети Симеон, краљеви Драгутин и Милутин, цар Душан, и Стефан Првовенчани.

Предраг Митровић

– У међувремену се јавила и идеја, да у просторији од педесетак квадрата која се налази у тој згради а која се не користи, направимо кабинет за верску наставу који ће бити мултифункционалан јер ће у њему бити монтиран видео-пројектор и може служити као видео-сала и за друге наставне предмете. Јавио се велики број родитеља, али ми нисмо хтели њих да оптеретимо па су већински покровитељи људи који имају фирме, радо су се јавили да помогну дајући материјал, дакле, не даје се новац. Неко ће дати клупе, други столице, неко керамичке плочице, столарију – напомиње  вероучитељ Митровић.

Планирано је, како каже, да све буде завршено до краја ове школске године, врата и прозори су урађени само треба да буду постављени, после тога долази керамичар да постави плочице које су већ набављене. Од молерских радова биће постављене ригипс плоче.

– Деца ће долазити и када буде распуст, не долазе само они који похађају верску наставу, већ и она са грађанског васпитања, када смо осликавали зграду помагале су и ученице које су прошле године завршиле школу. Све ово ће им остати у лепом сећању, и када буду изашли из ове школе знаће да су и они својим трудом нешто допринели – истиче вероучитељ Митровић.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАЈБОЉИ БРЕНДОВИ СРБИЈЕ – Признање за „Ројал спа“

СРПСКИ РАТНИ ВЕТЕРАНИ – За бољи положај бораца

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )