СРПСКИ РАТНИ ВЕТЕРАНИ – За бољи положај бораца

СРПСКИ РАТНИ ВЕТЕРАНИ – За бољи положај бораца

Учесници рата од 1990. до 1999. (који у неколико делова обухвата распад СФР Југославије и НАТО агресију на СРЈ) са подручја Лознице, Крупња, Љубовије и Малог Зворника јуче су у сали лозничког одбора СПС одржали састанак са представницима Министарства рада, запошљавања, борачких и социјалних питања и Министарства правде како би им предочили проблеме са којима се суочавају.

Проблема је много, али се издвајају два основна – ратне дневнице и положај бораца у друштву. По завршетку НАТО агресије на тадашњу СР Југославију ратне дневнице исплаћене су само борцима из Топличког округа након чега су уследиле тужбе због дискриминације које су решене у корист бораца. Међутим, пресуде којима је утврђено да је направљена разлика између бораца не обавезују државу да исплати ускраћене дневнице. Са друге стране, ратни ветерани у бившим југословенским републикама, учесницама грађанског рата деведесетих, имају бољи статус него борци у Србији, упркос донетом закону, а један од проблема на које су указали учесници састанка јесте и то да борац да би примио двадесетак хиљада помоћи мора бити незапослен и не сме остваривати никакве приходе.

– Драго ми је што смо данас овде могли, из прве руке, чути проблеме бораца са овог подручја. Та два проблема, ратне дневнице и статус бораца, одавно су позната и дуго бивствују у решавању проблема бораца и њихових права. Закон о борцима је, као и сваки други, показао одређене слабости за ове две године, што се може уочити само кроз примену. Овакве трибине и рад са удружењима бораца добри су да бисмо увидели који су основни недостаци и проблеми и да на основу тога урадимо корекцију закона. Што се тиче права бораца у бившим југословенским републикама они их много лакше остварују и решавају проблеме зато што имају министарства за ветеране – рекао је за портал ЛН Миле Карановић, државни секретар у Министарству рада, запошљавања, борачких и социјалних права.

Државна секретарка у Министарству правде Ливија Павићевић каже да није било много питања која се тичу тог министарства, али да је оно увек ту када треба да се пружи подршка и помоћ колегама из министарства ресорно задуженог за борце.

Радосав Јошић, председник Удружења Српских ратних ветерана Лознице, каже да је циљ састанка био да се са представницима министарстава разговара о проблемима и правима бораца и да се добију савети за даље поступање.

– Ратне дневнице и права јесу највидљивији проблеми, али многи борци имају проблеме и када се ради о лечењу. Борци очекују и да почну да добијају одређене принадлежности, нико не прецизира колике би оне требало да буду, али свакако по угледу на ветеране у другим државама, учесницама грађанског рата. Проблем нашег удружења је и недостатак просторија за рад, тренутно нам СПС уступа своје, али не знамо колико ће то потрајати, а од Града последњих година добијамо одређени износ који употребљавамо за наше активности, полагање венаца на годишњице погибије бораца који су пали у одбрани земље и на значајне историјске датуме. Верујемо да ће та подршка и сарадња бити још боље – каже Јошић.

Учесници трибине предложили су и да борци добију првенство за лечење на војно-медицинским установама, али и да се њихова права изједначе у целој земљи, а не да зависе од економске снаге локалних самоуправа у којима живе. Тренутним законским решењем се прави разлика између бораца јер веће и економски моћније локалне заједнице могу знатно више да помогну бившим ратницима, указују учесници рата, а са друге стране, то зависи и од добре воље локалних власти и разумевања колико је битно подржати оне који су бранили земљу.

За незаборав

Јошић каже да већ скоро пуних пет година постоји иницијатива да се у Бањи Ковиљачи подигне спомен-обележје Ивици Ивановићу и Браниславу Негићу, мештанима који су погинули на Кошарама бранећи земљу од копнене агресије НАТО чији су ударни део чинили терористи такозване ОВК и чија тела нису пронађена. Како се по том питању ништа није десило, Српски ратни ветерани су се обратили цркви у Бањи Ковиљачи са молбом да се одобри постављање спомен-обележја у њеној порти и управо јуче је стигао позитиван одговор. Спомен-обележје неће моћи да буде постављено пре годишњице погибије два борца, 14, односно 16. априла, али је Јошић сигуран да ће све што је потребно бити урађено у току ове године.

Иначе, са подручја Лознице и Крупња у рату од 1990. до 1999. животе је у одбрани земље дало 27 бораца.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВРШЕН „СВЕТ ЖЕНА“ – Глас против насиља

ХЕРОЈИ НА ГРАФИТИМА – Бања памти

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )