НОВА КЊИГА ВЛАДИМИРА МИТРИЋА – О цркви као мајци

НОВА КЊИГА ВЛАДИМИРА МИТРИЋА – О цркви као мајци

Новинар Владимир Митрић, дугогодишњи дописник „Вечерње новости“ из Лознице, Шапца, Републике Српске и БиХ, написао је књигу „Од мајке до Цркве“, у издању Српске краљевске академије научника и уметника (СКАНУ). Књига је, поред осталог, посвећена 150. годишњици Цркве Преображења господњег у Липници, коју је подигао прота руњански Владимир Поповић, чија је лоза дала 12 свештеника. Иначе, на освећењу ове цркве био је краљ Милан Обреновић, чија је прабака Анђелија, супруга лозничког војводе Анте Богићевића из Руњана, а, како Митрић пише, Поповић није био само свештеник, већ велики хуманиста, родољуб и посланик у Скупштини Србије у време краља Милана.

– Црква је поред Липнице, обухватала и села Руњане, Грнчару, Козјак и Липнички Шор, док ова два нису изградила храм. Пишем и o jунаштву овдашњих људи, њиховим страдањима „за крст часни, слободу златну, за завичај и отаџбину“, који су се одазивали баш по песми коју је компоновао, такође Руњанац пореклом, Јосиф Руњанин, a која носи име „Радо Србин иде у војнике“ – каже Митрић.

Професор др Мирко Керкез, академик СКАНУ, о књизи каже да у њој „писац сјајно одговара и на, и даље присутна, питања о Богу, од неуких и неверујућих“ и да „сјајно издваја генијално питање владике Николаја нашем Николи Тесли да ли се види струја“.

– Одговор генија из Смиљана генију из Лелића, да се не види, „а да је осветлила планету“, дало је за право да владика Николај поручи бесмртно: – Зашто онда неки, уопште, траже да виде Бога, који осветљава душе наше, а тиме и наше животе, више него било које воде што праве струју од Нијагаре до Дрине – наводи др Керкез.

Ликовни уметник, академик СКАНУ Драгољуб Драго Мирковић сматра да у књизи Митрић испољава велику љубав према цркви коју назива „наша црква“, истичући да га је у веру, прво, упутила недавно преминула мајка Марица, а да га је богомоља повезала са светињама какве су Троноша и Тавна, код Бијељине, а оне „са свим таквим и сличним бисерима православља и хришћанства широм земље, Европе и света“.

– Дивно је како се сетио речи Светог владике Николаја охридског, жичког и лелићког да је „мајка биће најсличније Богу“. Као истински верник, али и познавалац цркве, Митрић je представио дивну симфонију између породице и светиње и оних који су нам најближи и најдражи – истиче Мирковић.

Термин представљања књиге у Лозници биће накнадно саопштен.                   

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФУДБАЛ: ПРВА ОМЛАДИНСКА ЛИГА – Трећа победа у пролећном низу

ЗАВРШНИЦА „СВЕТА ЖЕНА“ – Представа против насиља

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )