ЗАГОРКА РАДНИЋ ИЗ ГРНЧАРЕ – Прославила 102. рођендан

ЗАГОРКА РАДНИЋ ИЗ ГРНЧАРЕ – Прославила 102. рођендан

У кругу својих најближих данас је Загорка Раднић из Грнчаре прославила 102. рођендан и погасила свећице на рођенданској торти. Упркос троцифреном броју година, она је и даље, како кажу њени,  прави ’’змај’’, иако не види најбоље, а и слух је издао.

Мада је свет угледала три године по завршетку Првог светског рата, мисли су јој и даље бистре, самостална је и не воли да јој се много помаже. Откако ’’зна за себе’’ увек је радила и све што је могла мушка глава, могла је и она. Удала се у деветнаестој, а удовица је готово три деценије.

– Свега се сећа, све зна, и сад нама дели савете за живот. Говори нам да се трудимо да увек будемо добри људи, да будемо поштени јер једино тако можемо да опстанемо. Она у то верује и тога се држи целога живота. Осим вида и слуха, све друго је добро, сама иде низ и уз степенице, нешто себи опере, наложио ватру, само јој неко од нас донесе дрва. Не може више да штрика и сада највише воли да има друштво и да прича. Од ње ко хоће може много корисних ствари да чује, а неко ко дочека толику старост сигурно има богатог животног искуства. Користимо време да будемо са њом што више. Држи се добро и труди се да што више буде активна тако да неће да се одрекне многих ствари мада има ко да је одмени – прича њена унука Рада Михаиловић.

Загорка је 102. рођендан обележила са својима, није правила велико славље јер је прошле јесени остала без још једног сина, па су јој од њих петорице остала три и ћерка. Иначе, има 11 унучића, 16 праунучади и седморо чукунунука, а укупно их је више од 50 са снајама и зетовима. Када смо се срели на њеном стотом рођендану рекла је да јој сви честитају и кажу да живи још сто година, а поп је рекао да ће живети 150 па се боји да не остане стварно толико. ‘’Много је, много’’,  казала је тада слављеница коју су увек сви слушали и лепо се слагали.

Загорка није имала лак живот. Муж јој је био зидар, углавном стално на терену, па је остајала сама и бринула о кући и деци. Увек је, веле њени потомци, била вредна и врсна домаћица од које и данас има шта да се научи, а многе од њих научилa је да плету и штрикају, као и много других корисних ствари.

Бака, прабака и чукунбака Загорка нема тајни рецепт за ‘’доживети стоту и још више’’, али ‘’открива’’ да је волела домаћи сир и бели мрс и  није јела куповно, већ само што она спреми. Каже и да не гледа уопште телевизују и да је зато и дочекала овако дубоку старост. Радила је оно што је најбоље за њену породицу, уздала се у се и гледала да живи часно и поштено, помагала где год је могла и ето је на почетку свог 103. пролећа.

Загорка Раднић, жена која са животом другује 1.224 месеца, прославила је рођендан окружена љубављу, пажњом и поштовањем. Има ли лепшег поклона?

Т.М.С

Фото: Рада Михаиловић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Опстајање

ОВЕ НОЋИ – Сат унапред

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )