ОВЕ НОЋИ – Сат унапред

Летње рачунање времена 2023. године почиње сутра, 26. марта. Ове ноћи, на преласку из суботе у недељу, казаљке треба померити за један сат унапред, са два на три сата. Спаваћемо сат времена краће, али ће дан бити дужи. Летње рачунање времена завршава се 29. октобра у три ујутру када се казаљке померају за један сат уназад, са три на два.

Померање сата у Србији, као и у већини земаља Европе, дешава се два пута годишње – последњег викенда у марту прелазимо на летње, док последњег октобарског викенда почиње зимско рачунање времена.

Летње рачунање времена је у Србији уведено 27. марта 1983. године, у складу с одлуком тада Европске заједнице, пре свега ради очекиване економске користи, бољег функционисања јединственог тржишта, транспорта и комуникација, индустрије. Сагласност о предлогу Европске комисије да се укине сезонско померање сата последње недеље у марту, односно у октобру, још није постигнута. Предлог је 2019. године подржао Европски парламент, али чланице га још нису усвојиле па се још увек два пута годишње ноћ скраћује и продужава.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЛН ОБЕЛЕЖИЛЕ 15 РОЂЕНДАН – Идемо даље

МУП СРБИЈЕ – Појачана контрола саобраћаја

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )