СПЕЦИЈАЛНА БОЛНИЦА БАЊА КОВИЉАЧА – Посета министра за дијаспору

Ђорђе Милићевић, министар без портфеља у Влади Србије задужен за дијаспору, обишао је данас пацијенте из дијаспоре који се лече у Специјалној болници за рехабилитацију „Бања Ковиљача“ и разговарао са руководством ове установе у вези са унапређењем постојеће сарадње са нашом дијаспором.

Како је рекао министар, да је Специјална болница „Бања Ковиљача“ потписала споразум са државним пензијским осигурањем Аустрије и да наши држављани уколико желе, могу да дођу на рехабилитацију у ову установу, сазнао је током боравка у Штутгарту и конференције на којој су теме биле из области инвестиција. Анализирајући шта је садржај споразума, видео је да је „Бања Ковиљача“  једина од специјализованих институција успела да испуни тешке и строге  критеријуме и стандарде да би добила такав статус.

– Наш циљ јесте и да сачувамо национални идентитет, културно-историјску баштину и наш језик, али јесте и економско повезивање, овде имамо медицински туризам као модел пословне сарадње. Доктор Јокић и његов тим одрадили су сјајан посао, успели су да испоштују европске стандарде, да потпишу  озбиљан споразум, а на нама је сада да промовишемо оно што они овде раде. Закључили смо заједно, да би био много већи број пацијената да је боља информисаност. Ми желимо да будемо стратешки партнер и да покушамо да што више људи привучемо да дођу овде у бању не само из Ауистрије, већ и из других земаља у региону, Европи и свету. Волео бих када би и друге институције у нашој земљи испоштовале потребне стандарде како би наши грађани имали богатију понуду – изјавио је за ЛН Милићевић.

Према речима прим. др Александра Јокића, директора Специјалне болнице, споразум са Аустријским пензионим осигурањем потписан је у јуну 2021. године а први пацијент је дошао на лечење 1. септембра када је и почео да тече трогодишњи уговор. Тренутно је добијено 168 упута, 111 пацијената је завршило лечење, а на лечењу се сада налази њих четворо. Упути, како каже, стижу свакодневно, десет упута месечно, што и није много с обзиром на то колико наших људи живи у Аустрији.

 – Посета министра нам говори да ћемо заједничким снагама покушати да што више наших људи који тамо живе упознамо са овим програмом који омогућава нашим грађанима који живе у Аустрији и који су тамо стекли осигурање, да могу да се лече у Бањи Ковиљачи, да имају плаћене трошкове лечења за 21 дан, као и путне трошкове. У разговору са пацијентима чули смо да неки од њих немају информацију о томе. Било је лепо чути од њих да су задовољни условима, да не виде неку разлику од бања у Аустрији, што је и разумљиво јер смо ми испунили све стандарде који су од нас захтевани – казао је Јокић.

Како је рекао, у овој установи се надају да ће уз помоћ овог и ресорног министарства, као и Владе Србије, успети да што више људи из дијаспоре вежу за Србију, за њихову матицу, да што више њих долази на лечење не само у Бању Ковиљачу, већ и у друге центре.

– Ми смо прошли тај пут и стојимо на располагању свакој бањи и центру да помогнемо да и они испуне потребне услове. Радићемо на томе да што више људи упознамо са овим програмом како би се он наставио и после ове три године, а започели смо разговоре у вези са изласком на друга тржишта, у друге земље где год живе људи пореклом из Србије и региона – истакао је Јокић.     

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФУДБАЛ: СУТРА ДЕРБИ ГРАДСКЕ  ЛИГЕ – Пасковац или Борац

ПОЛЕН У МАРТУ – Алергија или кијавица?

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )