СКУПШТИНА ГРАДА – Усвојен План за ИЗ „Север“ на 70 хектара

Лозничка Скупштина добила је нову одборничку групу „Смело – За бољу Лозницу“, састављену од шест чланова – шеф ОГ је Драган Пајић, заменик Небојша Тодоровић, а чланови су Владан Љубинковић, Душица Баровић, Зоран Полић и др Зоран Николић – обавестила је одборнике на почетку данашњег заседања председница Скупштине Милена Манојловић Кнежевић.

Потврђен је и мандат одборници Тањи Станковић, струковној васпитачици из Лозничког Поља, са изборне листе „Александар Вучић-за нашу децу“ пошто је одборничко место остало упражњено након оставке Зорана Дивнића, поднете у децембру прошле године.

Није усвојена допуна дневног реда да се расправља о тренутном стању на Одељењу онкологије лозничке Опште болнице, коју је предложио Драган Пајић. Он је, како је навео у предлогу, путем  друштвених мрежа добио апел од једне суграђанке да се реши катастрофално стање Одељења онкологије у погледу уређености простора, опреме и недостатка особља. Како је образложила председница Скупштине, иако је у супротности са пословником, одлучила је да овај предлог буде дат на гласање а, ради, како је рекла, потпуне обавештености јавности дала је и објашњење.

Како је рекла, за оне који нису информисани, мада је више пута и на седницама Скупштине, сајту града и преко медија говорено о томе, објекти у кругу болнице почели су да се дограђују и реконструишу још почетком 2019. године. Поновила је шта је све до сада урађено и шта предстоји да се уради. Како је рекла, у овој години планирани су радови на преосталом делу објеката, локална самоуправа је финансирала и урадила пројектну документацију за реконструкцију старе хирургије, педијатрије, онкологије, инфективног, просторије дома здравља, зграда поликлинике, патологије, техничке службе и ресторана, као и партерног уређења круга болнице. За све ове објекте добијене су грађевинске дозволе, у мају или јуну очекује се расписивање јавне набавке од стране Министарства за јавна улагања. Укупна површина која ће се радити у овој години је 16.000 квадратних метара. Вредност до сада изведених радова је 3,82 милијарде динара, а биће реконструисани сви објекти Опште болнице о чему одборник Пајић, како је нагласила, „није смео да не зна“.

Одборници Скупштине града већином од 47 гласова усвојили су План детаљне регулације индустријске зоне „Север“. Како је рекла Драгана Јовановић, главна урбанисткиња, имајући у виду да је индустријска зона „ Шепак“ чија је површина 83 хектара скоро попуњена, јавила се потреба за планирањем нове. Налази се на око три километра од постојеће зоне на северном делу уз будући брзи пут и подељена је у три блока. Земљиште је у својини државе, корисник је Министарство пољопривреде док је мањи део у приватном власништву. Укупна површина нове зоне је око 70 хектара, и мало је мања од постојеће.

– Основни циљ Плана је стварање нових развојних могућности, као и планирање простора за одређене намене и за опремање земљишта неопходном инфраструктуром. Планом је предвиђено  прикључење зоне на брзи пут на два места, преко Улице Луке Стевића, а на другој страни преко Улице Анте Богићевића. Планирани су садржаји у области појединих грана прерађивачке, макро индустрије, грађевинарства, трговине и неопходне саобраћајнице са свом потребном комуналном инфраструктуром. План прати и Извештај о стратешкој процени утицаја плана на животну средину. На јавном увиду није било примедаба грађана – рекла је Јовановићева.

Одборници ОГ „Смело – За бољу Лозницу“, тражили су објашњење зашто се доноси План за простор на којем још увек нису решени имовинско-правни односи за катастарску парцелу од 13 хектара и да се спор о томе води пред Управним судом. „Не може се доносити одлука а да грађани плаћају цех“ – рекли су.

Одговорио је јавни правобранилац Славољуб Петковић који је рекао да он не зна о каквим се управним споровима ради и да вођење управних спорова у овом случају нема значаја за израду плана. Нагласио је да се, иначе, урбанистичким плановима не одузима земља од грађана, већ се стварају услови да се земљиште приведе планираној намени, а у каснијим поступцима долази до узимања земљишта, али уз одређену накнаду.

Драгана Лукић, народна посланица СНС, рекла је да отварање нове индустријске зоне има за циљ бољи квалитет и услове живота грађана.

– Поред свих отежавајућих околности, ми данас говоримо о отварању нове ИЗ и нових радних места. Условно ћемо имати проблем недостатка радне снаге, а то значи да ћемо имати прилив становништва из других крајева, што значи више прихода од зарада, више пара у буџету и веће могућности за нове пројекте – рекла је она.

Градоначелник Видоје Петровић истакао је да је усвајање Одлуке о плану детаљне регулације ИЗ „Север“ нешто што нас сврстава у историјску категорију да за релативно кратко време долазимо у ситуацију да смо постали средина са повољним пословним окружењем у коју инвеститори желе да дођу.

– Слао је председник инвеститоре у друге градове, али нису се тамо задржали. Овде су остали. Усвајање Плана је на понос свих нас и нешто што треба да додатно охрабри наше суграђане од најмлађих до најстаријих, да овај град има будућност, да у њему могу да живе од свог рада и да планирају своју будућност – рекао је између осталог градоначелник.

Одборници су информисани и о прошлогодишњем раду јавних предузећа са анализом пословања. Како је рекао Јован Миладиновић, начелник Одељења за привреду и локални економски развој, од пет предузећа, два су пословала са негативним резултатом – „Наш дом“ и „Топлана“. Разлог за овакве резултате су последице економске кризе светских размера, инфлација, као и дешавања на тржишту цена енергената и осталих сировина неопходних за пословање.

Драган Пајић је затражио да  се претресу сви случајеви у којима се грађани од стране надлежних не третирају на исти начин, већ има недодирљивих.

– Одређени дугови код појединих јавних предузећа, који нису мали, мере се десетинама хиљада евра, застаревају, односно прођу рокови више од десет година па се тек онда подигну тужбе против таквих дужника и наравно, из формалноправних разлога такве тужбе буду одбачене јер су неблаговремене. Тиме се стаје у одбрану интереса одређених појединаца и правних лица – рекао је он.

На то је реаговао градоначелник рекавши да увек има потребе и простора да се рад органа градске управе па и Локалне пореске администрације и Службе обједињене наплате унапреди.

– Много је учињено последњих година, нажалост, има потребе да се тај део још унапреди. Сви морамо бити исти и пред законом и у смислу поштовања обавеза као грађани, да ли у виду пореских обвезника или испуњавајући неке друге утврђене норме. Ја молим све који имају неки доказ и конкретан пример, да га пошаљу, може и анонимно. Захтеваћу од одговорних лица за тај део посла да јавно дају образложење зашто је то тако. Нико не може знати све, свако треба да поднесе своју одговорност – рекао је он.

Скупштина је данас донела и одлуку о прибављању непокретности за проширење градског гробља за 23,85 ари, чији је власник приватно лице. Начелник градске управе Милорад Матић, подсетио је да је на једној од претходној седници донета одлука о прибављању непокретности од 50 ари такође за потребе проширења градског гробља, прибављена је и парцела за проширење гробља у Башчелуцима, а ових дана се ради на прибављању парцеле за проширење гробља у Зајачи.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ТУЖИЛАШТВО ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ – Ухапшен судија Прекршајног суда

ФК ЛОЗНИЦА – Јањић нови шеф стручног штаба

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )