У „СВЕТУ ЖЕНА“ О НОВИНАРКАМА – Жене треба оснажити

У „СВЕТУ ЖЕНА“ О НОВИНАРКАМА – Жене треба оснажити

Манифестација „Свет жена“, коју приређује Центар за културу „Вук Караџић“, настављена је данас гостовањем Клуба жена у медијима „Зорица Вишњић“, основаног у септембру прошле године на иницијативу Пословног удружења (ПУ) „Локал прес“. Клуб је добио име по новинарки, оснивачици и главној уредници Лозничких новости, а гошће су биле Снежана Милошевић, генерална секретарка ПУ „Локал прес“, Тања Трифковић, уредница „Гласа Подриња“ из Шапца, и Нада Тошић, оснивачица и уредница „Ужице медија“. У име организатора поздравила их је директорка установе Снежана Нешковић Симић захваливши им што су дошле да представе клуб, али и резултате истраживања о положају новинарки у локалним медијима.

– Част је бити у Лозници јер клуб који смо основали прошле године носи име важе суграђанке и наше драге колегинице Зорице Вишњић која је у једном периоду била и председница Управног одбора „Локал преса“. За њено залагање и њен предани рад какав је имала и у својим новинама и са својим  колегама заиста заслужује да данас представимо што смо до сада радили – рекла је Милошевићева.

Она је објаснила да је клуб основан јер жене данас чине више од 50 одсто новинарки у локалним медијима, а 2016. их је било око 43 процента.

– Међутим, положај жена у локалним медијима али и националним, има показатеље који су потпуно другачији од онога што показују статистички подаци. То значи да су жене углавном новинарке, да их је јако мало на управљачким позицијама, да их је мало међу уредницима и онима који доносе одлуке. Зато је неопходно да их оснажимо, да подигнемо те капацитете и вољу да и оне јасније изражавају своје ставове, уверења и да делају у новинарству. Давне 2000. жене су биле најчешће тужене јер су биле и новинарке и уреднице. После промена, број судских случајева против жена је опадао, оне су се након тога и повукле, а приватизација која је почела од 2006. године допринела је бури у којој су жене у локалним медијим најчешће добијале отказ и после тога отварале своје медије. Та прича коју су започеле је напорна, крхка јер су најчешће жене и новинарке и уреднице и власнице и директорке. Не зато што не умеју да управљају ресурсима, већ зато што немају довољно новца да приме неке друге људе који би им помагали. Зато је њихов положај још компликованији и тежи. Наш клуб је формиран при асоцијацији јер је у истраживању које смо спровели 88 одсто жена рекло да осећа стрес, депресију, да су преоптерећене, а чак трећина је рекла да не верује у некакву организованост и нешто што би им побољшало позицију. Зато је формиран клуб са именом Зорице Вишњић и верујем да је то начин да се развијамо, оснажујемо и да се у будућности повезујемо са колегиницама у региону. Да будемо што јаче – поручила је Милошевићева.

О својим искуствима током каријере причале су гошће из Ужица и Шапца, које су се сложиле да су им путеви били различити, али да су се сретале са сличним проблемима. Тошићева је три деценије провела у медију из којег је током две приватизације са директорске позиције отишла у приватни сектор и основала сопствени портал.

– Сада сам и власница и уредница и новинарка, што је прилично тешко. Док сам радила у Радио Ужицу и „Вестима“, имали смо правну службу, комерцијалу, маркетинг, новинаре, возача, фото-репортера, а сада у свом порталу сам то све ја. Уређујем, пишем текстове, реализујем пројекте, идем на догађаје. Имам неколико сарадника, али финансије не дозвољавају да их запослим. Није једноставно, од јутра до сутра сте у професији и од вас све зависи. Научила сам море техничких ствари које нисам знала а како године иду све је теже. Када сам почела с порталом имала сам десетак објава дневно а сада је то на минимуму, ако је једна важна ствар у ужичком крају, само ће се она и наћи на порталу. Не радим црну хронику, не трчим за кликовима и једино ми је битно то да је текст професионално написан. На фејсбуку и инстаграму постављам дневне догађаје, најаве и слично. Иако на темама из културе буде најмање прегледа, ја од тога не одустајем – рекла је Тошићева.

Уредница шабачког „Гласа Подриња“ је испричала да је од 2008. до сада прошла све новинарске послове, од репортера до уредника и да су се данас ствари, ипак, мало промениле  „у корист жена“.

– Дошла сам после приватизације када је била 90 одсто мушка редакција. Биле су ту старије колеге које су пред пензијом и једна колегиница. Радила сам све послове, од културе до пољопривреде. После друге приватизације ситуација се променила и ја сам 2013. постала главна и одговорна уредница, али сам радила и као новинарка. Ипак, када је требало да се одлучи нешто „на вишем нивоу“, онда нисам имала право гласа. Ствари су се промениле 2016. када сам коначно добила јаче право гласа. И сада читам текстове, одлучујем, имам запослене, углавном жене, сада су оне 90 одсто редакције и само један колега прати спорт. Крупне одлуке доносимо на другачији начин, али још увек је то све климаво и могло би боље – рекла је Трифковићева.

Уместо закључка, са овог скупа је послато неколико значајних препорука локалним самоуправама међу којима и то да самостално доносе одлуке када је у питању подршка професионалним локалним медијима у њиховим заједницама. Да схвате потребу интензивнијег укључивања жена у медијске садржаје кроз теме од јавног интереса, да подрже иницијативе локалних медија за уклањање родних стереотипа у медијским садржајима и да подрже иницијативе локалних медија за несензационалистичко извештавање о насиљу над женама.

У оквиру „Света жена“ следећи програм је у уторак, 21. марта, када ће од подне у просторијама Центра за културу бити обележен Светски дан поезије, организована радионица „Прсти“, а од шест предвече у Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић књижевно вече Данијеле Квас.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СЛУЧАЈ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА – Шта кажу у Центру за социјални рад

ЛОЗНИЧКА ПОЛИЦИЈА – Ухапшен због дроге

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )