У СУСРЕТ ФЕСТИВАЛУ ГЛУМЕ – Од ове године ново име

Позориште КУД „Караџић“ организоваће од 3. до 10. априла шеснаести Фестивал глумачких остварења, на којем ће публика моћи да погледа седам такмичарских и једну представу у част награђених. Према одлуци Организационог одбора, фестивал ће од ове године носити име по Драгану Тошићу, једном од оснивача манифестације и дугогодишњем председнику „Караџића“, који је преминуо прошле године.

– Седмочлани селекторски тим у којем су чланови нашег позоришта Даница Веселиновић, Ана Павловић, Богољуб Стојковић, Раденко Васиљевић, Јелица Дукић, Зоран Грујић и Велизар Кондић састао се прошлог петка и одгледао двадесет једну пријављену представу. На основу тога изабране су и представе које ће лозничка публика видети током фестивалских дана, а редослед је направљен према пријавама, како су пристизале – каже Зоран Грујић, секретар КУД „Караџић“.

Позориште „Масука“ из Велике Плане извешће представу „Мрешћење шарана“, Александра Поповића, у режија Дејан Цицмиловића, Трстеничко позориште и Драмски атеље КУД-а „Вук Караџић“ из Грабовца „Српску драму“, Синише Ковачевића, у режији Милоша Милошевића Шике, а Позориште „Јанко Веселиновић“ из Богатића „Црну кутија“ Ане Ђорђевић, у режији Иване Терзић. Аматерско позориште „Ђорђе Дамјановић Ђекша из Јаше Томића долази с представом намењеном старијима од 18 година „Црвена, секс и последице“ Милене Миње Богавац, у режији Радована Зубца, док ће Театар „Инат“ из Златибора (Ужице) извести „Госпођу министарку“ Бранислава Нушића, у режији Андријане Симовић. Аматерско позориште „Мирко Таталовић Ћира“ из Нове Пазове гостује на фестивалу с представом „Путујуће позориште Шопаловић“ Љубомира Симовића, у режији Александра Бака, а Градско позориште „Театар 91“ из Алексинца долази с представом „Тетка од милион долара“ Кена Лудвига, у режији Бранислава Недића.

Грујић подсећа да је прошле године у оквиру фестивала, експериментално одржан и Позоришни фестивал младих, који ће од ове године и званично постати саставни део програма. Своје представе млади ће играти у поподневном термину (од 13 часова), а фестивал ће имати и свој стручни жири који ће бирати најбоља глумачка остварења. За овај сегмент фестивала, селекторски тим се определио за Позориште младих „Абрашевић“ из Крагујевца које долази са представом „Дивље гуске“ Вуди Алена, у режији Илије Степановића, Студио глуме „Театар 011“ из Београда извешће комад „На површини“, чији аутори су Н. Радоњић, М. Станковић и В. Јоргић, у режији Наташе Радоњић, Драмски студио гимназије из Прокупља гостује с представом „Оне су хтеле нешто сасвим друго“ Милене Деполо, у режији Зорана Цветковића и Омладинска сцена Позоришта КУД „Караџић“ из Лознице извешће представу „Ана Франк“ Ане Франка, у режији Борислава Матовића. Такође, фестивал ће имати и свој ревијални део, на коме ће наступити драмске групе и секције основних школа са подручја Града Лознице.

– Организациони одбор фестивала се сложио и са предлогом селекторског тима да лозничка публика заслужује да види и друге представе пријављене за овогодишњи фестивал и предлог је да од јесени, пре свега ове представе буду на репертоару у Лозници у оквиру „Позоришног уторка“, тако да се надамо да ћемо све оне који буду заинтересовани за овај термин са задовољством угостити, проширити нашу сарадњу и разменити искуства на обострану радост и дружење. Пошто смо прошле године изгубили председника КУД-а, члана и некадашњег управника нашег Позоришта Драгана Тошића, у међувремену је одлучено да званично од ове године фестивал понесе његово име, а ми као домаћини овај пут нећемо имати свој наступ, већ ће у Драганову част, прве вечери фестивал отворити документарни филм посвећен њему и то би била и својеврсна промоција фестивала са његовим именом. Уз један такав повод, договорено је да у складу са тренутком, те вечери фестивал отвори и пригодна представа, а својом тематиком, драматиком наметнула нам се представа „Српска драма“ у извођењу Трстеничког позоришта и Драмског атеља КУД „Вук Караџић“ из Грабовца, као и чињеница да је њихова представа прошле године проглашена за најбољу на фестивалима у Кули и Требињу. Они су се сложили са нашим предлогом и термином, тако да њихова представа није жирирана. Фактички, за учешће на нашем фестивалу карту су им обезбедиле победе на великим и значајним позоришним фестивалима аматера – истиче Грујић.

Комплет карата за све представе, укључујући и представу професионалаца која се игра у част награђених може се резервисати у просторијама КУД „Караџић“ по цени од 2.000 динара.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЖЕЉКО ВАСИЉЕВИЋ ПРОМОВИШЕ КОШАРКУ ШИРОМ СВЕТА – Тренинзи у више од 50 земаља

УРЕЂЕЊЕ ПРИОБАЉА ЛИКОДРЕ – Ускоро завршетак радова

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )