ИНИЦИЈАТИВА – ‘’Зелена столица’’ у локалном парламенту

На основу Закона о локалној самоуправи, а у складу са Законом о потврђивању Конвенције о доступности информација, учешћу јавности о доношењу одлука и праву на правну заштиту у питањима животне средине, удружења грађана Подрињски антикорупцијски тим (ПАКТ), ‘’Космополит ’’ и ‘’Не дамо Јадар’’ поднелa су градској управи ‘’Иницијативу за успостављањем института ‘Зелене столице’’’, наводи се у саопштењу достављеном од ПАКТ-а.

– Институт би требало да представља демократски вид дијалога између грађана и доносилаца одлука, а огледа се у томе што би градска власт обезбедила једну столицу у локалном парламенту за удружења која се баве заштитом животне средине и која би имала право да се обрате грађанима са скупштинске говорнице само када се расправља о еколошким темама. “Зелена столица” би представљала добар механизам сарадње организација цивилног друштва и локалне самоуправе у креирању јавних политика. Учешће представника и представница организација цивилног друштва у раду Скупштине града у креирању јавних политика омогућило би пружања стручне помоћи и развијања потребних административних капацитета у локалној самоуправи за испуњавање обавеза из преговарачког Поглавља 27, Кластер 4. Имајући у виду да механизам ‘’Зелена столица’’ постоји осам година у Народној скупштини Републике Србије при Одбору за заштиту животне средине и даје добре резултате рада предлаже се оснивање сличног механизма и на локалном нивоу – наводи се у саопштењу.

Закон о локалној самоуправи даје право органима јединица локалне самоуправе да могу сарађивати са удружењима, хуманитарним организацијама и другим организацијама, у интересу јединице локалне самоуправе и становника са свог подручја. Утврђено је Законом  да  се општина преко својих органа стара о заштити животне средине, заштити од елементарних и других непогода, заштити културних добара од значаја за општину.

– Народна  скупштина Републике Србије усвојила је 2009. године Закон о потврђивању Архуске конвенције којим је преузела обавезу да омогући свакој особи да живи у животној средини која одговара њеном здрављу и благостању. Споразум о сарадњи СКГО и Зелене столице – мреже невладиних организација које се баве питањем заштите животне средине, којим је договорена сарадња на јачању учешће јавности у спровођењу донетих одлука пре свега на локалном нивоу потписан је 21. октобра 2021. године. Увиђајући значај сарадње цивилног и јавног сектора, посебно у области заштите животне средине и у оквиру преговарачког Поглавља 27, сматрамо да увођење механизма ‘’Зелена столица’’ у локалном парламентуможе допринети повећању учешћа грађана у доношењу за њих важних еколошких одлука, те припреми пројеката за структурне зелене фондове – закључује ПАКТ.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У „СВЕТУ ЖЕНА“ – О менопаузи и здрављу

ФУДБАЛ: ПРВА ЛИГА СРБИЈЕ – И бод је добар

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )