СПЕЦИЈАЛНА БОЛНИЦА “БАЊА КОВИЉАЧА“ – Тридесет и четири године Дечјег одељења

СПЕЦИЈАЛНА БОЛНИЦА “БАЊА КОВИЉАЧА“ – Тридесет и четири године Дечјег одељења

Стручним скупом одржаним данас у “Кур-салону“ у Бањи Ковиљачи Специјална болница за рехабилитацију “Бања Ковиљача“ обележила је 34. годишњицу рада Дечјег одељења, првог такве врсте у некадашњој Југославији. Ове године Специјална болница обележава и 165 година постојања па ће тако цела година протећи у јубилеју. Према речима прим. др Александра Јокића, директора ове установе, уз све то су дошле и награде које су их пратиле у протеклој години – проглашени су за шампиона пословне изврсности која их обавезује да раде још боље.

– Дечје одељење је комплетно реновирано 2016. године и оно је сада бисер наше установе, само је базен, који је иначе, урађен 1980, остао у старој згради. Надамо се да ћемо следеће године, када будемо обележавали три и по деценије рада, моћи да се похвалимо комплетно новим дечјим базеном – каже Јокић.

Дечје одељење, које има стотину постеља за смештај деце и њихових родитеља, односно пратилаца, налази се у вили “Херцеговина“, а у истој згради  је смештен и терапијски блок намењен рехабилитацији деце. Према речима др Божане Марковић, начелнице овог одељења, у терапији се примењују модерне и традиционалне методе, а за разлику од других, овде се користи сумпоровити пелоид који даје одличне резултате у лечењу различитих обољења локомоторног апарата код деце.

– Годишње се на овом одељењу лечи 2.200 дечака и девојчица тако да смо за 34  године рада лечили више од 74.000 малишана. Лане смо имали око 960 стационарних пацијената, око 650 амбулантних лечења са упутом РФЗО, око 590 који су лечени о личном трошку, 108 ултразвучних прегледа кукова, 473 конзилијарна прегледа и око 540 прегледа субспецијалиста дечје физијатрије. Доста улажемо у усавршавање кадра, поред осталих, имамо пет лекара задужених за рад са децом, од којих четворо субспецијалиста дечје физијатрије, 20 виших физиотерапеута, као и седам радних виших терапеута и пет физиотерапеута. Долазе нам и консултанти из реномираних установа, а имамо и добру сарадњу са педијатрима Опште болнице – рекла је начелница.

Како каже, скоро сва деца долазе са упутима, а од стотину соба само су три комерцијалне.

– Нама сезона траје целу годину, капацитети су увек пуни и тражи се место више – истиче Марковићева.

Овогодишњи дан Дечјег одељења обележен је стручним скупом на којем су предавачи били еминентни стручњаци из Београда, Бијељине и Специјалне болнице.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЏИЈУ-ЏИЦУ: ПРВЕНСТВО ЕВРОПЕ ЗА МЛАДЕ – Лозничани освојили две медаље

У „СВЕТУ ЖЕНА“ – Сусрет предузетница Србије

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )