РЕГУЛИСАЊЕ БОЛНИЧКОГ ПОТОКА – Спречити поплаве

Повећање капацитета Болничког потока један је од капиталних пројеката предвиђених овогодишњим градским буџетом, за који ће бити издвојено шест милиона динара. Пројектом ће бити обрађен слив у дужини од 3,3 километра при чему ће бити сагледани сви проблеми на овом водотоку

Поред Штире кроз Лозницу протиче и Болнички поток који се улива у Жеравију, водност у сливу овог потока је различита, у двадесетом веку је била мала, али с климатским променама и све већим развојем и урбанизацијом града она се повећала. Како за ЛН каже Драгана Јовановић,  градска урбанисткиња, све учесталији периоди са обилним падавинама у свим рекама и потоцима у Лозници, довели су до изливања воде из корита. У деловима насеља око Болничког потока, при великим кишама које су се појавиле неколико година уназад, долазило је до поплава у домаћинствима, на улицама, у објектима, комплексу болнице, а поплављени су били и воћњаци и пољопривредно земљиште. 

– Болнички поток је око три километра узводно од улива у Жеравију регулисан, дно је обложено бетоном, у наставку корито није регулисано и у том делу је земљано, обрасло високим и ниским растињем. Део речног корита је квалитетно регулисан 80-их година прошлог века када је град био мање развијен. У међувремену, град је у делу око овог водотока доживео експанзију па тако сада пролази поред изграђеног насеља “Лагатор” и значајних и великих инфраструктурних објеката – реконструисаног комплекса болнице, фудбалског и атлетског стадиона, базена, парковских делова, протиче кроз део града који је у односу на осамдесете године у великој мери изграђен, односно урбанизован и неопходно га је реконструисати. Из тих разлога, локална самоуправа је поручила израду одговарајуће пројектно-техничке документације којом је потребно урадити димензионисање овог водног објекта – водотока, користећи податке о меродавној великој води Болничког потока у периоду од уназад сто година, срачунате на основу хидрауличног прорачуна, а према податку о протицају из хидролошке студије коју је Град већ прибавио – каже Јовановићева.

Пројектом ће, како каже, бити обрађен слив Болничког потока у дужини од око 3,3 км и притом ће бити сагледани сви проблеми на овом водотоку. Техничко решење из пројекта ће бити уграђено у планско решење које ће потом бити основ за експропријацију земљишта, прибављање грађевинске дозволе и извођење радова. За овај капитални пројекат, из градског буџета биће издвојено шест милиона динара.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КАРАТЕ: ПРВЕНСТВО УЖЕ СРБИЈЕ – Тијани злато са Златибора

ЏИЈУ-ЏИЦУ: ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ – Лозници скоро 50 медаља

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )