ОВЕ ГОДИНЕ У ЛОЗНИЦИ – Отварања у низу

ОВЕ ГОДИНЕ У ЛОЗНИЦИ – Отварања у низу

Према речима помоћника градоначелника Љубинка Ђокића, захваљујући великој подршци државе, али и значајним издвајањима из локалног буџета, Лозница ће током ове 2023. добити више значајних објеката. Ове године предстоји отварање обданишта, два стадиона, фискултурне сале и информационог центра, а нема много градова у Србији којима се тако нешто деси у 365 дана

Оно што се у неким градовима не деси ни у једној деценији, Лозници ће се догодити током ове године. Тако се ”наместило” да ће ово бити година отварања значајних инфраструктурних пројеката, углавном у сфери образовања и спорта, започетих претпрошле или прошле године.

Према речима помоћника градоначелника Љубинка Ђокића, захваљујући великој подршци државе, али и значајним издвајањима из локалног буџета, Лозница ће током ове 2023. добити више веома битних објеката и то су ”све скупе инвестиције”.

– Најпре би крајем овог месеца требало да буде отворено ново обданиште у Лозничком Пољу које ће имати 270 места, а онда следи и отварање фудбалског стадиона на Лагатору грађеног по УЕФА 4 стандардима. Ове године биће пресечена свечана врпца и Смарт сити центра, техничка комисија ради свој посао, завршен је јавни позив за набавку рачунарске и електронске опреме и сада је на реду његово опремање; атлетског стадиона за чију градњу је објављен конкурс за другу фазу радова, а нову фискултурну салу, започету крајем прошле године, добиће и Гимназија ”Вук Караџић”. То је све реално и стварно ће ова година бити врло значајна јер ретко се дешава да један град у тако кратком периоду добије толико таквих објеката – казао је Ђокић за ЛН уз оцену да су све то ”извесне ствари”.

Он подсећа да ће у септембру бити ”дефинитивно” готов ауто-пут Шабац-Рума, а наредне јесени и деоница брзог пута Лозница – Шабац. Посао се одвија тако да све буде готово на јесен 2024. године, ради се на будућем мосту на Јадру, петљама за укључења и за сада груби радови иду добрим темпом. Подсетимо, ради изградње обданишта у Лозничком Пољу удружили су се Министарство просвете, науке и технолошког развоја, које је издвојило 148 милиона динара, и Град Лозница који је уложио у пројектно-техничку документацију, земљиште и свеукупну инфраструктуру. Очекује се да његовим отварањем буду укинуте листе чекања за упис деце у ПУ ”Бамби”.


Зграда будућег ”Смарт сити иновационог центра” налази се у Улици Миодрага Борисављевића, иза Техничке школе. Како је раније саопштено, има 804 квадратна метра, његова вредност је 98 милиона динара, држава је помогла са 45 милиона, а остало финансира град. Приликом посете објекту пре годину дана, тадашњи министар Ненад Поповић, задужен за иновације и технолошки развој, оценио је да ће центар у Лозници бити најлепши у Србији, а она постати центар информационих технологија.

На фудбалском стадиону остаје да се заврши монтирање столица, постављање брисолеја (спољашње заштите) и хибридне траве. Имаће семафоре на истоку и југу и једини је од новосаграђених са трибинама у два нивоа. Његов капацитет је 8.067 гледалаца, 74 места за особе које користе инвалидска колица, укупна бруто изграђена површина биће скоро 27.000 метара квадратних, а рађен је по стандардима који омогућавају играње и међународних утакмица. Вредност ове инвестиције је 30 милиона евра. Крајем минуле године на Лагатору је завршена прва фаза радова будућег атлетског стадиона, а ових дана је расписан јавни позив за избор извођача друге чија је вредност процењена на 86,3 милиона динара. На основу пројекта који је Лозница бесплатно добила од Српског атлетског савеза, имаће осам атлетских стаза, бацалишта кугле, кладива и копља, места за скок удаљ, увис, и све остало што садрже овакви објекти. Његовом изградњом Лозница ће постати једини град у западној Србији који има атлетски стадион.

Лозницу чека период свечаних пресецања врпца, то ће се дешавати чешће него што је уобичајено тако да ће по томе ова 2023. сигурно остати забележена у историји града као једна од бољих, бар на том плану. Година када су Лозничани добили обданиште, два стадиона, фискултурну салу и информациони центар.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

РЕГУЛИСАЊЕ БОЛНИЧКОГ ПОТОКА – Спречити поплаве

ЏИЈУ-ЏИЦУ: ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ – Лозници скоро 50 медаља

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )