НАШИ СМО – Бушач

Где год нађеш згодно место, ту ауто паркирај – али шта ако нигде то место не можеш да нађеш? Паркирање је у Лозници постало за већину возача ноћна мора. Хтели не хтели, постајете коцкар и стрепите да ли ће на рулету бити извучен ваш број, односно – да ли ћете имати срећу да нађете празно паркинг-место. Да бисте на време дошли на посао, морате кренути бар сат раније, снабдети се осим стрпљењем (за које су вам потребни дебели живци) скупим горивом које ће ваш мезимац на четири точка полако циркати док кружите по граду у потрази за слободним местом (колико ће при томе из ауспуха испарити штетних гасова нико и не размишља). Борба око паркинг-места постала је за неке немогућа мисија, зато треба примењивати неколико тактика, развијати стратегију као генерал Степа Степановић на Церу. Где груписати снаге, када напасти, где се притајити и вребати непријатеља.

Чим неко напушта положај, ви улећете. Али, не лези враже! Не вребате само ви, ту су и други ловци па баш када сте мислили да улетите на “слободну територију”, уместо вас одједном и ниоткуда,  појави се противник и брзином муње упада на “ваше” место. често долази и до вербалног, а понекад, богами, и до физичког обрачуна нервозних возача.

Да вам не буде досадно док чекате на неком паркингу у зони за коју редовно купујете месечну карту (која вам не гарантује да ћете наћи слободно место, више се њих прода него што има паркинг-места у граду), можете, рецимо, решавати укрштене речи (то проверено лечи живце), можете слушати музику или вести о рату у Украјини, о Косову и Метохији, земљотресима у Турској и Сирији, свађама у Народној скупштини, разним протестима на улици, цени горива, млека, несташици лекова… Све боље од бољег.

Факат је да у сваком већем граду мањка паркинг-места, али нас интересује овај у којем живимо и радимо и у којем раст броја возила не прати и раст паркинг-места. Немамо довољно паркиралишта, али имамо, поред саобраћајне, и комуналну милицију, па “око соколово”, силне камере по граду. А шта немамо – немамо оно основно што сваки град треба да има – гаражу. Деценијама се на скупштинским заседањима говорило о потреби изградње гараже, те биће на овом, те на оном месту, код некадашње градске кафане, па код Црвеног крста… и ништа. Сада се као место будуће гараже помиње простор испод лозничке цркве преко пута зелене пијаце. Ајде, да видимо и то, боље икада него никада, али, реално, дотерали смо цара до дувара.

Док чекамо гаражу (као Београђани метро), казне се пишу, људи плаћају, проналазе се уличице где “свевидеће око” не залази, чиста идила. Али, не лези враже, у граду се појавио бушач илити секач гума који ту идилу разбија. Ако сте се паркирали на место испред стамбене зграде где није забрањено паркирање, “мајстор” ће насрнути на вашу имовину очигледно, без имало савести. Ви кренете уморни кући с посла и шта вас очекује, ауто са пробушеном гумом (добро да је само једна). Треба је скидати, ставити резервну или позвати вулканизера, ако знате број. Па шлепање, чекање да се гума закрпи. Елем, један проблем изазива други, чекате да се паркирате, а после чекате да вам закрпе гуму због нечијег иживљавања.

Како сам чула, он наставља да се бави овим “послом” за сада без лоших последица по њега. Зашто је то тако? Па, зато што поједини инвеститори продају стан а не обезбеђују и паркинг-место, па станарима нико не гарантује да могу да се паркирају тик уз зграду. Али, очигледно, неки од њих узимају себи за право да место својатају тако што ће угрозити туђу имовину. Проблем би могао бити ублажен тако што се на тим местима, иако на то немају право, постави знак да је забрањено паркирање, осим за станаре. Људи би то поштовали. И она вечита дилема – да ли пријавити народној милицији. што рече мој сапатник којем су, такође, пробушили гуму: “Е баш ће они јурити некога због наших гума.”

Ако се проблем не реши, биће као у чувеном филму: “Даље нећеш моћи. Буши, ха-ха-ха!” У филму смешно, али, богами, у животу далеко од смешног.

Верица Мићић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Чачкање мечке

НАШИ СМО – Пањ

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )