ОДЕЉЕЊЕ ЗА ПЛАНИРАЊЕ И ИЗГРАДЊУ – Решено око 42 одсто захтева за легализацију

Од 26.072 захтева колико је у Лозници поднето за легализацију, односно озакоњење објеката, до сада је решено 10.779 што је 41,34 одсто. Иако медији најављују доношење измена новог Закона о озакоњењу, о томе још увек нема поузданих информација, али је у току јавна расправа о изменама Закона о планирању и изградњи

Од почетка легализације бесправно подигнутих објеката у нашој земљи, још увек има око два и по милиона неукњижених и бесправно изграђених кућа и објеката. Посао коче, пре свега, нерешени имовинско-правни односи, али у већини локалних самоуправа разлог је и спора администрација. Иако је сада већ бивши министар грађевинарства најављивао измене Закона о озакоњењу, још увек то није учињено, али медији спекулишу да се тражи системски модел који ће олакшати легализацију људима који су бесправном градњом решавали егзистенцију, а таквих је 90 одсто.

Према подацима које смо добили из Одељења за планирање и изградњу у Лозници, од 2010. године, откада је почела легализација, поднето је 26.072 захтева од чега је решено 10.779, што је 41,34 одсто. Иначе, доношењем Закона о озакоњењу 2015. године, процедура је у великој мери поједностављена у односу на претходни поступак па је од те године до данас решено 7.187, по старом Закону о легализацији је било завршено 3.575 предмета, у међувремену је решено још 17 предмета.

Анализе показују да ће легализација у нашој земљи, ако се настави овим темпом, трајати више од двадесет година и то ако се не настави незаконита градња. Заједно са тим треба решити и десетине хиљада предмета који се налазе у катастру који су поднети пре 2018. године. Упис нових купопродаја некретнина је ефикасан, али око 25.000 предмета чека решавање имовинских односа, постоје предлози да се у тај посао укључе јавни бележници или адвокати.

О изменам Закона о озакоњењу се, дакле, само спекулише, уколико буде донет, биће то осми, али оно што се зна јесте да је у току јавна расправа о изменама Закона о планирању и изградњи који је донет 2009. године. Закон је имао више значајних измена а најважније је увођење обједињене процедуре 2015. године, када је уведено електронско издавање грађевинске дозволе, што је доста убрзало поступак. Законом су, такође, прописани и рокови за издавање локацијских услова, грађевинских и употребних дозвола.

Како су нам рекли у Одељењу за планирање и изградњу, и поред свих добрих резултата закона, имајући у виду и доношење нових прописа, пре свих из области заштите животне средине, предложено је да се даље унапређује електронски систем за издавање грађевинских дозвола увођењем нових и побољшањем постојећих функционалности а нарочито увођење Е-простора којим поступак за израду и измену планске документације постаје бржи. Такође, предложено је увођење нових елемената “зелене агенде” – унапређење одредаба о енергетској ефикасности, изградњи соларних паркова, увођење термина “зелене градње” са издавањем сертификата, повећање електромобилности. Предвиђено је и укидање Закона о конверзији уз накнаду одређеној категорији лица, затим пренос дела овлашћења са државног органа на друга правна лица и јавне бележнике, појачана заштита природних и културних подручја прописивањем да Влада доноси просторни план подручја посебне намене за те целине. Такође, предвиђена је и појачана активност локалних самоуправа у области планирања и уређења простора прописивањем обавезног доношења планских докумената на најмање 70 одсто грађевинског подручја чиме се омогућава законита изградња и превентивно делује на појаву бесправне градње. Биће донет и сет закона везаних за становање и одржавање зграда који ће се истовремено са Законом о планирању и изградњи наћи у процедури Народне скупштине.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ДЕЧАКУ ПОТРЕБНА ТРАНСПЛАНТАЦИЈА КОШТАНЕ СРЖИ – Помозимо Ђорђу

СЕОСКЕ КУЋЕ ЗА МЛАДЕ – Домови за 14 породица

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )