У ШАБАЧКОМ КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ – Бартулина „Уточишта“ за душу и тело

У ШАБАЧКОМ КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ – Бартулина „Уточишта“ за душу и тело

Поштоваоци уметничког стваралаштва Драгана Бартуле, бројни пријатељи из Лознице, Београда, Шапца, Ваљева и других места, окупили су се синоћ у галерији Културног центра у Шапцу да подрже отварање његове изложбе „Уточишта – зеница ока мога је гнездо лепоте твоје…“. Ово је Бартулина пета самостална изложба у истом простору и прва у години јубилеја – шест деценија постојања те установе. Соња Петровић Јагић, уредница ликовних програма, отворила је поставку указујући на дугогодишњу сарадњу са сликаром из Лознице и чињеницу да Бартулу Шапчани доживљавају и као свог сликара.

– Задовољство је и част говорити и представљати дела Драгана Бартуле, нашег великог пријатеља и сарадника, а посебно у овој години јубилеја – шест деценија Културног центра, коју у галерији почињемо управо његовом петом самосталном изложбом код нас. Од раних деведесетих, када је са својим другом Александром Прибићевићем имао прву изложбу у овом простору, до данас, када отварамо изложбу из циклуса „Уточишта“, Бартула је уметник који је прешао прилично дугачак пут. Познавајући га све ове године пратим оно што ради и јасна је његова уметничка узлазна путања у том сликарском раду. Зато и не чуди да је носилац многих значајних награда и признања, међу којима су Вукова награда и златна значка Културно просветне заједнице Србије, а награђен је и на Октобарском салону у Шапцу, граду у којем се, како и сам често истиче, осећа као домаћи. Он је један од уметника који није из Шапца, а који је највише пута излагао на Октобарском салону, престижном и најстаријем ликовном окупљању сликара. Излагао је много пута и на тематским изложбама – казала је она.

За циклус „Уточишта“ рекла је да сублимира све оно што је Бартула радио пре тога и да сматра да је то озбиљна прича коју он наставља на своје циклусе „Монаси“, Хиландар“, „Конаци и коначишта“, „Пловити се мора“ или „Чувари копља Светог Ђорђа“.

– Циклус „Уточишта“, као симбол имају брод који се јавља као спасење за оне који немају своје куће, који су прогнани и немају више куда. Зато су ова утичишта на његовим бродовима за све нас, то су уточишта за срце, тело и душу, све оно што носимо у себи. Поред слика изложена су и три објекта, такође пловила, који шаљу заједничку поруку да ћемо превазићи све оно тешко и отпловити тамо где бисмо желели да се нађемо. Драган је направио врло компактан циклус и мислим да је ова изложба једна од најбољих које сам до сада видела. Он је метафоричан и симболичан, сликар веран фигурацији што у данашње време није лако, а с друге стране врло савремен и прати све оно што се у сликарству догађа. Стално ствара и врло је вредан, ако не слика он црта, размишља и зато је данас један од веома значајних уметника чије се стваралаштво може наћи у многим галеријама, музејима, широм наше бивше земље и другим, не само европским. Његово стваралаштво је врло значајно за његов град Лозницу, где је оснивач Галерије „Мина Караџић“, али и за Шабац и Србију – истакла је.

Драганa Бартулa

Бартула се захвалио Шапчанима на дугогодишњој пријатељској подршци, а као знак те захвалности даривао је и две књиге са најновијим радовима из циклуса „Уточишта“.

– Чињеница је да нама свима треба уточиште, сви ми то тражимо. Што би рекли наши обични људи који иду на Саву или Дрину да пецају – то им је једно уточиште. Свима треба некакав мир, а у свету су тренутно милиони људи у потрази за миром и некаквим уточиштима. Брод је некако основни симбол за премештај. Моји бродови сумњам да би могли да плове јер сам њихов доњи део представио као део јајета, пошто је оно симбол васкрсења, али њима шаљем поруку да и тај премештај и тај нови живот свима нама треба. Поднаслов изложбе је цитат преузет од персијског песника Хафиза Ширазија из 13. века, чије стихове је урезао некакав Турчин на фресци „Сан Јаковљев“ у Богородици Љевишкој, али фреска није оштећена. И сам сматрам да је зеница врхунско уточиште. Наћи у нечијој зеници гнездо то је љубав, а она је највеће уточиште које можемо да доживимо у животу – поручио је Бартула.

Изложба ће трајати до 6. марта.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ТОГЛ НА САЈМУ ТУРИЗМА – Хајде да лиламо у Лозници

ГРАДЊА АТЛЕТСКОГ СТАДИОНА – Тендер за другу фазу

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )