ИЗЛОЖБА О РАДНИЧКОМ УНИВЕРЗИТЕТУ – Послератно образовање одраслих

ИЗЛОЖБА О РАДНИЧКОМ УНИВЕРЗИТЕТУ – Послератно образовање одраслих

Током ове и следеће седмице у Музеју Јадра посетиоци могу погледати занимљиву документарну изложбу „Образовне програмске активности Радничког универзитета у Лозници“, коју је приредила Биљана Радичевић, уредница образовних програма у Центру за културу „Вук Караџић“. Отварање поставке уприличено је синоћ и према речима директорке установе, Снежане Нешковић Симић, ово је још један у низу пројеката који су реализовани уз подршку Министарства културе Републике Србије.

– Пред нама је резултат двогодишњег рада на сређивању и систематском уређењу архивских докумената Радничког универзитета који је био претеча и правни претходник садашњег Центра за културу. Ауторка изложбе се последњих година труди да приреди добар програм с којим конкуришемо код ресорног министарства и ова поставка је значајан прилог архивској грађи не само Лознице, већ и Србије – рекла је директорка Центра за културу.

Отварању изложбе присуствовали су Светлана Станковић, в.д. директора Међуопштинског архива из Шапца, и Радомир Петровић, виши архивиста, који је и отворио изложбу, као и Милијана Сакић, чланица Градског већа. Она је подсетила да се оно што је некада радио Раднички универзитет данас одвија кроз 19 школа на територији града и да ОШ „Свети Сава“ у Липничком Шору и сада реализује програм образовања одраслих.

Петровић је, отварајући изложбу, похвалио рад ауторке истакавши да је реч о јединој поставци овог типа у Србији којом је обрађен рад радничких универзитета. Ауорка је објаснила да је на двадесетак паноа представила образовне активности (описмењавање, основно образовање, средње усмерено образовање, преквалификације, доквалификације, курсеве страних језика, сарадњу са Вишом економском школом из Београда и Машинским факултетом Универзитета у Београду), формалне и неформалне облике образовања које је ова образовна установа реализовала од 1959. до 1989. године.

– Одлуком Скупштине општине Лозница, тада је Раднички универзитет заједно са Вуковим домом културе прерастао у Културно просветни центар, а девет година косније припојен му је и Музеј Јадра и тако је настао данашњи Центар за културу. Архива за изложбу се налази у нашој установи и зато смо дошли на идеју да део тога преточимо у изложбу. Раднички универзитети у Србији су се организовали крајем педесетих и почетком шездесетих година с циљем да што већи број становника заврши основну школу и тако је прво почело описмењавање и основно образовање одраслих. То су били људи од 20 до 50 година старости. Један део паноа је посвећен преквалификацији радника „Вискозе“, која је запошљавала близу 12.000 радника. Раднички универзитет је највећу сарадњу и имао са „Вискозом“, али и са другим предузећима у Лозници. Обрадили смо и средње усмерено образовање, као и школовање на Високопословној школи која је постојала до краја осамдесетих када је у Србији донет закон да високошколске установе могу да имају своја истурена одељења. Две школске године током шездесетих могло се школовати на Машинском факултету у Београду али је настава извођена у Лозници где су полагании испити. Организоване су и различите обуке, курс дактилографије, шивења, страних језика и пољоприведе, а циљ изложбе и јесте приказ образовног процеса у другој половини 20. века – рекла је Радичевићева.

Она је подсетила да је пројекат подржало Министарство културе на конкурсу у области културног наслеђа (архивска грађа) у 2022. години, а да је реализацију помогао Град Лозница.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

МАЈСТОРИЈЕ МИЛАНА МИЛИНКОВИЋА ПИЏИЈА ИЗ БАЊЕ КОВИЉАЧЕ – Уметност ствара од отпада

РАДОВИ НА СТАДИОНУ – Стижу трава и седишта

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )