НАЈДУЖИ ПИЈАЦ НА СВЕТУ – За сваког понешто

Природне лепоте Крупња привлачне су туристима и боравак у овом туристичком месту им прија. Уз сталну изградњу туристичке инфраструктуре, посета је све већа. У Крупњу настоје да понуду додатно обогате како би привукли што више туриста и омогућили им да се лакше сналазе у овом крају. Апликација "Најдужи пијац на свету" требало би да им додатно олакша боравак у Рађевини

Крупањ има више од 300 километара пешачких, бициклистичких и гљиварских стаза дуж којих је велики број газдинстава која могу да продају своје производе или изнајме смештај туристима. У Туристичко-спортској организацији општине Крупањ (ТСОК) кажу да је апликација “Најдужи пијац на свету” у завршној фази, да се тренутно приводи крају формирање базе података. У плану је да се у понуди путем апликације нађе од 500 до 700 домаћинстава са територије општине Крупањ. Очекују да у току ове године и званично почне да ради. До почетка лета база података би требало да буде комплетирана тако да би у другом делу године апликација била доступна туристима, али и мештанима.

 – Било је доста посла око обраде података и обиласка заинтересованих газдинстава која желе да се укључе и провери шта они желе и могу да понуде на тој пијаци. Крајем 2018. и почетком 2019. године урадили смо туристичку сигнализацију на територији општине Крупањ и обележили пешачке, бициклистичке, гљиварске стазе и, када се те стазе споје са стазама малине и шљиве, дуге су око три стотине километара. На сваком километру тих стаза има неко сеоско домаћинство које може да понуди неки пољопривредни производ и због тога смо одлучили да ту апликацију назовемо “Најдужи пијац на свету”. Корист ће имати туристи који ће лакше моћи да набаве оно што им је неопходно, али и мештани који ће моћи да продају своје производе и на тај начин додатно зараде. Покушали смо да на овај начин подстакнемо људе да производе домаћу храну, а са друге стране да је туристи купују. Наравно, да и наши мештани на свој јеловник врате стара, укусна и здрава јела – истиче Младен Стефановић, донедавно директор ТСОК-а.

Председник Општине Крупањ Иван Исаиловић каже да ће се трудити да понуда у Крупњу буде још боља.

 – Сигурно ће им бити занимљиво да користе једну од најбољих апликација у нашој земљи. То је апликација која у овом тренутку има велики број домаћинстава  у оквиру које ће врло брзо бити више од стотину понуђача различитих услуга у самом Крупњу тако да не морате имати пријатеље у нашој општини да бисте знали да наше планинарско удружење три пута дневно организује планинарске туре или да наше спортске екипе организују различите турнире, а ту је и клуб који организује турнире у различитим спортовима искључиво за рекреативце. Туристи ће моћи све податке да добију на тој апликацији, тако да сами могу организовати себи дан, одлучити где да купе квалитетан сир и кајмак, суво месо, ракију или неки други производ – каже Исаиловић.

Он сматра да је, уз изградњу туристичке инфраструктуре, та апликација нешто на чему Крупањ мора инистирати ове године и што ће сигурно привући велики број туриста. Све што је у вези са туризмом, у вези је и са развојем села. У последњих шест-седам година урађено је 140 километара путева, углавном, у сеоском делу општине и све је то, наглашава, помоћ туризму и сеоским газдинствима да могу да опстану, да лакше допреме своје производе до хладњача, али и да брзо стигну до града, школе, спортске хале, болнице.

– Сва наша улагања су некако везана за туризам. Улагање у туризам подједнако значи и улагање у инфраструктуру, путну мрежу, хотеле, изградњу станова јер и они могу бити туристичка понуда тако што ће их власници изнајмљивати. Улагање у културу је такође улагање у туризам јер ћемо имати боље садржаје да понудимо, а улагање у манифестациони туризам такође ће привући већи број туриста – уверен је председник општине.

В. Ст.

Фото: С. Живановић

ПРОЧИТАЈТЕ И…  

СЛАВКО ЖИВАНОВИЋ КАЈЏО – Добитник “Рађевске шљиве”

”ХЕДЕРА ВИТА” ПОСЛЕ ГОДИНЕ ПУНЕ НАГРАДА – На путу ка двадесет и петој

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )