ПРОМО – Хладно време доноси потребу за добром припремом пре изласка

Хладно време може бити тешко за тело, али уз одговарајућу одећу можете остати топли и осећати се удобно.

Без обзира на то да ли идете на посао или само у шетњу, важно је да се обучете на адекватан начин како бисте избегли хипотермију и промрзлине, изазване дугорочнијом изложеношћу температурама испод 10 степени целзијуса за хипотермију и минус једног степена целзијуса за промрзлине.

У овом тексту ћемо проћи кроз различите врсте одеће коју треба да узмете у обзир када се припремате за излазак по хладном времену.

Доњи веш погодан за ниску температуру

Први корак у облачењу за хладно време је одабир правог доњег веша и када је реч о материјалу, памук је свестрана и удобна тканина која пружа многе предности за кожу.

Његова мекана и упијајућа својства чине га одличним избором за доњи веш, одећу и постељину, посебно за особе са осетљивом кожом.

Памучна влакна су природно прозрачна, омогућавајући циркулацију ваздуха и смањују ризик од иритације коже и накупљања зноја. Ово чини памучну тканину удобном за ношење и спавање, посебно након што стигнете до одредишта или назад у дом и дочекају вас изузетно загрејане просторије.

Сем материјала, важно је да ваш избор буде веш квалитетне израде, што је неопходно како би пружао удобност, добро пристајање, издржљивост, сигурност, здравље и веће самопоуздање приликом ношења.

Важно је напоменути да веш упарите и са поткошуљом дугих рукава као додатни извор заштите од хладноће и да је упашете у други артикал одеће, као на пример хеланке, хулахопке или дебље најлон чарапе, односно грилонке, што је такође неопходан елемент ефикасне припреме за излазак на ниске температуре.

Материјал одеће практичан за хладно време

Следећи слој треба да буде ваш изолациони слој. Овај слој обезбеђује топлину и требало би да буде направљен од материјала као што су паперје, перје, синтетичко пуњење или вуна, а треба нагласити да нису сви типови исти, јер у поређењу са обичном вуном, кашмир је лакши, мекши и топлији.

То је зато што су влакна кашмира финија и глаткија од вунених влакана, што их чини мање иритантним за кожу и удобнијим за ношење. Поред тога, кашмирска влакна пружају бољу изолацију, што значи да задржавају више ваздуха и више топлоте.

Потражите материјале који су лагани и компресибилни, тако да се лако могу спаковати у ваш зимски капут. Избегавајте материјале који су превише гломазни или тешки, јер могу отежати кретање и обављање задатака по хладном времену.

Слојеви, као што су јакнице од флиса, вунени џемпери и прслуци, пружају додатну топлину и могу се носити преко основних слојева. Често су направљени од материјала који су топли и лагани.

Избор јакни и капута за ниске температуре

Ваша спољашња одећа треба да буде ваш последњи слој, пружајући баријеру против ветра, снега и кише, који често захвата читаво друштво у региону.

Потражите јакне и капуте који су отпорни на ветар, водоотпорни и прозрачни. Ово ће вам помоћи да останете суви и топли, чак и у најтежим условима.

Природна кожа, а посебно крзно, је ефикасан изолатор, што значи да задржава ваздух и пружа одличну топлоту. То га чини популарним избором за зимску одећу, као што су капути и рукавице.

Сем тога, многе природне коже, као што су антилоп, су водоотпорне, што их чини идеалним за влажне временске услове.

Капуљача је такође добра идеја и неопходна, јер ће заштитити вашу главу и врат од ветра и снега, као и помоћи капи и шалу да заједно ураде најбољу изолацију осетљивог подручја.

Додатна опрема и обућа за хладно време

Поред ваше одеће, постоје и други предмети које можете да носите да бисте били топли и удобни по хладном времену. Шешир или капа су неопходни, јер се већина топлоте губи преко главе!

Шалови, рукавице и грејачи за уши такође ће вам помоћи да ваши екстремитети буду топли и заштићени од ветра, али ћете тако заштитити кожу од УВ зрачења, присутног целе године.

Потражите материјале који су топли и отпорни на ветар, као што су вуна, синтетички материјали или кожа и крзно.

Додатно, ваша стопала су такође подложна хладноћи, па је важно одабрати адекватну обућу, али и чарапе, добре опције за хладно време укључују вунене, синтетичке, термо, водоотпорне и висококвалитетне чарапе.

Потражите чизме које су водоотпорне, изоловане и добро приањају облику вашег стопала. Избегавајте ципеле које су преуске, јер могу ограничити проток крви и учинити ваша стопала подложнијим хладноћи!

Такође, кад је реч о материјалу, кожа је природно чврста и издржљива, што је чини отпорном на хабање и одличним избором за одећу која је подвргнута редовној употреби, као што су рукавице и чизме.

Одговарајуће облачење за хладно време је од суштинског значаја.

Одабиром доњег веша, изолационог слоја, јакне, додатака и обуће, можете се заштитити од временских непогода и уживати у хладном времену, а уколико вам ни ови савети не помогну можда није реч до облачења и требало би потражити друге узроке  осећаја хладноће.

Дакле, следећи пут када се будете припремали за хладно време, не заборавите да се облачите вишеслојно, изаберите материјале који су топли и отпорни на ветар, и одговарајуће додатке да бисте остали топли и осећали се удобно!

Фото:

https://unsplash.com/photos/IoMsTVPaDS0

https://unsplash.com/photos/JBfdCFeRDeQ

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )