ДЕЧАКУ ПОТРЕБНА ТРАНСПЛАНТАЦИЈА КОШТАНЕ СРЖИ – Помозимо Ђорђу

Шеснаестогодишњем Ђорђу Јовановићу из Лознице неопходна је трансплантација коштане сржи пошто је у новембру прошле године сазнао да болује од акутне мијелоцитне леукемије (АМЛ) и од тада се налази у на Универзитетској дечјој клиници – Тиршова, где је започео лечење. После четири хемотерапије потребно је да у наредна три, четири месеца буде урађена трансплантација како би победио болест, каже његов отац Миле.

Ђорђе се, према речима његовог оца, половином новембра пожалио на бол у грлу, био је у лозничкој болници код лекара на општој пракси где су му дали антибиотике. После четрнаест дана се пожалио на слабост, бол у глави, вртоглавицу, мучнину и опет га је болело грло. Онда је урадио аналазе крви и 30. новембра сазнао неповољну дијагнозу.

– Ђорђе је у Тиршовој од новембра прошле године, он је, што се тиче биохемијске слике, крви, добар. Прошао је две хемотерапије, треба да прими четири терапије, а пета је кондициона пред трансплантацију. За њега је једино решење трансплантација матичних ћелија која би била обављена код нас, на Институту за мајку и дете. До трансплантације има три до четири месеца, пет у врх главе, све зависи од његовог стања после хемотерапија које треба да добије. Битно је да будемо спремни, да што пре нађемо донора и мирније сачекамо трансплантацију. Свако може да се јави као потенцијални донор било где у Србији, где год су акције прикупљања крви може се дати и узорак матичних ћелија, па и мимо њих у већим градовима, у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу, било ког радног дана. Битно је да онај ко се јави напомене да жели да буде уписан у регистар давалаца коштане сржи – објашњава Миле за ЛН ситуацију са којом су се суочили његов син и породица.

Услови за потенцијалног донора су да има између 18 до 45 година и нема кардиоваскуларних здравствених проблема као ни са бубрезима, плућима, нема имуне болести и слично. Миле каже да је процес давања узорка за коштану срж безазлен и траје тридесетак секунди.

– Данас је сам процес давања коштане сржи, односно матичних ћелија, много једноставнији него некада и без икаквих непријатности. Са друге стране донор чини невероватна ствар јер у најбуквалнијем смислу некоме даје нов живот – каже и објашњава да су људи самоиницијативно почели да сакупљају новчану помоћ која за сада није потребна јер трансплантација не кошта ништа и иде преко РФЗО.

Прошлог четвртка је у Вуковом дому културе поред редовне акције добровољног давања крви Института за трансфузију крви Србије у сарадњи са лозничким Црвеним крстом, било и уписивање у регистар давалаца коштане сржи за помоћ Ђорђу. Апел је упућен преко друштвених мрежа и локалних медија, а одзив је био невероватан, рекли су из лозничког Црвеног крста.

– Немам довољно правих речи да се захвалим свима који су били прошлог четвртка у Вуковом дому културе. Акција је била феноменална. Републички регистар давалаца коштане сржи постоји осамнаест година и има око 14.000 чланова, а само је Лозница у том, једном дану, дала 153 нова члана, што је 1,1 одсто од до тада регистрованих. Мени су људи из Београда рекли да не очекујем много и да ће бити одлично ако буде 20, 30 уписаних, а било их је пет пута више. Лозничани и људи са стране који су дошли направили су феноменалну ствар и хвала им на томе – каже Ђорђев отац.

Нова прилика за све који желе да помогну је у четвртак у Вуковом дому културе од 10 до 16 часова када ће сви који то нису урадили прошле седмице имати шансу да дају крв и узорак за регистар давалаца коштане сржи. Што је већи број људи у регистру, веће су шансе да се пре дође до потребног, одговарајућег донора и помогне Ђорђу, али и другима којима је потребна трансплантација коштане сржи.

Ђорђе је, иначе, ученик Техничког школског центра у Каракају и његови школски другови пружају му подршку, а они су недавно истакли и транпарент – Ђоле, брзо оздрави. Да тако буде потребно је и овога четвртка у што већем броју доћи у Вуков дом културе, да број уписаних регистар давалаца коштане сржи буде још већи и да Ђорђе победи.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И … 

ВИШЕ ОД 150 УЗОРАКА ЗА УПИС У РЕГИСТАР ДАВАЛАЦА КОШТАНЕ СРЖИ – Изузетан одзив Лозничана

АПЕЛ ЦРВЕНОГ КРСТА – Помоћ настрадалима у Турској и Сирији

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

АПЕЛ ЦРВЕНОГ КРСТА – Помоћ настрадалима у Турској и Сирији

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )