СЛАВКО ЖИВАНОВИЋ КАЈЏО – Добитник “Рађевске шљиве”

СЛАВКО ЖИВАНОВИЋ КАЈЏО – Добитник “Рађевске шљиве”

Крајем прошле године у просторијама инфо-центра Туристичко-спортске организације општине Крупањ додељене су годишње награде за допринос развоју туризма у општини Крупањ. Међу добитницима се нашао и Славко Живановић Кајџо, наставник практичне наставе у Средњој школи у Крупњу, и човек који камером и фото-апаратом бележи све оно што се догађа у Рађевини. Њему је припала “Рађевска шљива” за вишегодишњи допринос развоју туризма у овом крају.

– Дуги низ година Туристичко-спортска организација општине Крупањ (ТСОК) организовала је избор најлепшег и најуређенијег дворишта. Бирала су се најлепша дворишта на селу и у граду, најлепша фасада и ја сам све то бележио фото-апаратом и камером. Обишао сам сва села у Рађевини и уверио се у њихову лепоту коју све више откривају и туристи. Сарађујем са ТСОК-ом дуго и драго ми је што сам добио ово признање. Наравно, сарадњу ћемо наставити. Фотографишем из хобија, бесплатно уступам фотографије – каже Живановић.

Обилазећи рађевска села, дошао је на идеју да и он на имању које наследио у Дворској изгради кутак за своју породицу и пријатеље. Истиче да није одмах могао да крене у реализацију тог пројекта јер су његове три ћерке студирале, али чим се указала прилика, пре десет година, кренуо је у остварење велике жеље.

– Старе зграде на имању су биле урушене и ја сам полако кренуо да их доводим у пристојно стање. Колико сам новца имао, толико сам и градио, а истовремено сам и даље пратио све оно што се догађало у Рађевини, па и шире. Оно што би неко бацио, ја сам користио за изградњу свог сеоског кутка. Ако неко од пријатеља руши или реновира стару кућу, узмем од њега столарију, циглу или нешто друго. Већину материјала и ствари добио сам од другара, пријатеља, познаника. Куповао сам само оно што сам морао. Од прошле године објекат је приведен сврси и уписан је у регистар сеоских домаћинстава која се баве туризмом и издају своје собе, куће. Ово је сада сеоско домаћинство са једном звездицом – презадовољан је популарни Кајџо.

Подсећа да је ова кућа пре три године у потпуности изгорела у пожару и да је морао све да ради испочетка.

– Све је изгорело, а остале су само иконе Белог анђела и Светог Николе. Кренуо сам испочетка и, захваљући људима добре воље, успео сам да изградим нову кућу. У помоћ ми је први притекао  Добривоје Пантелић, колега сниматељ, који је преко пријатеља набавио циглу, столарију и још много тога. Велику помоћ пружила ми је и фирма “Бећари коп” из Церове, као и власник каменолома “Пегаз”. Сав камен сам добио бесплатно. Много ми је значила и подршка локалне самоуправе која је расписала конкурс за доделу средстава домаћинствима која желе да се баве сеоским туризмом. На конкурсу сам добио 290.000 динара за изолацију и спољашњу фасаду на етно-кући. Сада је енергетска ефикасност објекта на високом нивоу – истиче он.

Живановић каже да ће наставити и даље да прати дешавања у Крупњу и околини и да на тај начин промовише овај крај.

В. Ст.

Фото: Лична архива и архива ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФУТСАЛ: ПРВА ЛИГА СРБИЈЕ – Наставља се првенство

ПРИПРЕМЕ ФК ЛОЗНИЦА – Све ближи игри какву желе

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )