СКАНУ – Лозничани међу кандидатима за награду ”Др Драга Љочић”

Српска краљевска академија научника и уметника (СКАНУ) установила је, на иницијативу Владимира Митрића, новинара „Вечерњих новости“ и њеног члана, награду која ће носити име др Драге Љочић, прве српске лекарке.

Председник СКАНУ академик Драган Дамјановић и академик професор др Мирко Керкез, угледни хирург, иначе председник Научног већа СКАНУ, истакли су да је ово начин да се још боље осветли име и дело ове знамените Шапчанке и Српскиње, интелектуалке, лекарке, родољубиве и хумане  личности. У њеном родном Шапцу име др Љочић носи Дом здравља, а недавно је пажњу привукао, поводом Дана града Шапца, документарни филм о њој чији је аутор Александра Делић, вишегодишња новинарка ‘’Вечерњих новости“, са сарадницима.

Већ су стигли предлози за добитнике награде која ће први пут бити додељена  на свечаној седници СКАНУ када буде одржана у Шапцу. Кандидати су Александра Делић, новинар, Општа болница ‘’Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу, Дом здравља у Шапцу, др Бранко Вујковић, директор Завода за јавно здравље у Шапцу, др Бранка Красавац, директорка Дома здравља у Лозници, професор др Виолета Рабреновић са ВМА, нефролог, др Милан Мишко Ранковић из Шапца, Раде Веселиновић, привредник из Шапца, као и лознички лекари др Чедомир Митровић,  др Гордана Тешић Петровић, др Александар Исаковић и др Ана Илић.

Иначе, докторка Драга Љочић рођена је 1855. године у Шапцу. После завршене Више женске школе у Београду иде у Цирих где и завршава студије медицине 1878, са свега 23 године, поставши и званично “доктор медицине, хирургије, бабичлука и очних болести”. Била је прва жена из Србије и тек четврта у Европи која је то успела. Она је била прва српска лекарка, докторка медицине са чином ратног поручника и велика феминисткиња, преминула је 5. новембра 1926. године у Београду, у седамдесет првој години.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )