У СРБИЈИ ПРОШЛЕ ГОДИНЕ – Више од сто хиљада миграната

Током прошле године у прихватним и центрима за азил евидентирано је 124.127 миграната, према последњим статистичким подацима Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије. Њихово просечно време задржавања било је 16 дана, током 2021. тридесет, а у 2020 – 36 дана.

– Свако од миграната ко је прошао кроз центре којима управља Комесаријат регистрован је, добио је смештај, храну, одећу, медицинску заштиту и хуман приступ оних који са њима раде, а деца која бораве у центрима уписана су у редовне школске програме. Европска унија је највећи дародавац средстава за управљање миграцијама у Србији – стоји на сајту Комесаријата.

У центрима у овом тренутку борави 3.059 лица смештених у 17 прихватних и центара за азил, док су у стању мировања два центра за азил – Бања Ковиљача и прихватни центар Димитровград који, и у случају потребе, могу бити активирани у кратком временском року. Најзаступљенијих пет држава порекла миграната регистрованих током прошле године су: Авганистан 36,13 одсто, Сирија 29,19, Пакистан 11,89, Мароко 7,92 и Индија 4,04. Позитивно решење о заштити лани је добило укупно 25 лица, од чега је 15 добило супсидијарну заштиту, а десет статус избеглице, решење о азилу.

Иначе, Лозница је на рути миграната који иду ка малозворничком или љубовијском крају где настоје да прећу у суседну Босни и Херцеговини и наставе даље ка Европској унији.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВИШЕ ОД 150 УЗОРАКА ЗА УПИС У РЕГИСТАР ДАВАЛАЦА КОШТАНЕ СРЖИ – Изузетан одзив Лозничана

ВИШЕ ОД 200 РАЗВОДА ГОДИШЊЕ – Заљуби се па разведи

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )