СЕЧА ШУМЕ НА ГУЧЕВУ – ШТА КАЖУ У МИНИСТАРСТВУ ПОЉОПРИВРЕДЕ? – Посечена зрела буква, нема неправилности

На питања ЛН које дрво се и зашто сече, из ресорног министарства кажу: ''Ради о букви која је зрела за сечу, а ова сеча се изводи у циљу природног обнављања букове шуме''. Инспекцијски надзор је обављен и нису утврђене неправилности. Наложена је боља успостава шумског реда која је по обавештењу одговорних и извршена, тврди министарство

Последња сеча шуме на Гучеву изазвала је реакцију дела јавности и негативне коментаре попут таквих да је то ”еколошка катастрофа”, ”екоцид” и слично. Званичних информација није било шта се тачно и због чега ради, па се редакција ЛН обратила ЈП ”Србија шуме” чије смо одговоре објавили пре седам дана, а ове седмице добили смо их и од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, односно Управе за шуме.

У одговору наводе да су у складу са планским документима у шумарству који се израђују у сврху газдовања шумама, у газдинској јединици  ”Гучево” у току 2022. године извршене ”оплодне сече са циљем природног обнављања шума кроз извођење завршног сека на деловима површине на којима је  присутан природни подмладак, а на деловима где подмлатка нема, довољно кроз оплодни сек (припрема за природно обнављање)”. Из ”Србија шума” су раније прецизирали да површина на којој је планирана обнова шума, износи два одсто, односно 40 хектара од укупне површине ове газдинске јединице која је 2.256 хектара. Планирана годишња количина која треба да се посече је један и по одсто од укупне дрвне запремине и 72 одсто од прираста. На питања које дрво се и зашто сече, колико је старо, где дебла одлазе и шта ће бити са посеченим површинама, из министарства кажу: ”Ради о букви која је зрела за сечу, а ова сеча се изводи у циљу природног обнављања букове шуме. Посеченим стаблима располаже ЈП “Србија шуме”, а сеча се изводи у складу са планским документима у шумарству. На посеченим површинама доћи ће до природног обнављања букове шуме, а у колико буде делова где не буде довољно подмлатка, ту ће се извршити садња ради комплетирања природног обнављања”. Тврде да ова сеча не може да угрози животну средину, изазове појаву ерозије или сличних нежељених последица, него да је овакав начин сече прописан планским документом – основом и представља ”најбољи и најсигурнији начин обнове у буковим шумама”.

“Инспекцијски надзор је обављен и нису утврђене неправилности. Наложена је боља успостава шумског реда која је по обавештењу одговорних и извршена. ЈП “Србијашуме”, ШГ “Борања” Лозница, сваке године планира и извршава сече у складу са планским документима у шумарству, који се доносе на период од десет година”, одговарају на питање да ли је обављен инспекцијски надзор приликом припреме сече и током самог извођења радова.

За разлику од министарства, из ЈП ”Србија шуме” су били опширнији у одговорима. Подсетимо, они кажу да је “Сеча део редовног плана пословања ЈП “Србија шуме”. Ради се о зрелој шуми букве, која је досадашњим мерама неге и обнове дошла у фазу зрелости када се подмладак јавио на површини од 70 до 90 одсто. Ове шуме су старе од 100 до 120 година, а време за букву од садње до пуне зрелости по правилима струке је 120 година. За две године, од када важи основа, планирана површина за негу и обнову је 160 хектара, од тога је само на 15 планирана завршна сеча, односно уклањање старе да би никла нова шума. На површини где је завршена обнова, уклоњена запремина износи један одсто од укупне дрвне запремине газдинске јединице ”Гучево”. Из ШГ “Борања” су саопштили и да ово предузеће сваке године пошуми, односно подигне око 100 хектара нових шума, при чему засади приближно 250.000 нових садница, и уради мере неге на површини преко 2.500 хектара годишње и мере природног обнављана на површини већој од 10 до 15 хектара. Све сече које се изводе су, у ствари, мере неге, којима се постиже формирање стабилних и здравих шумских еко-система.

Надлежни тврде да је све по пропису и плану, а како ће шума изгледати после свега, видеће се за коју годину. Сигурно је да су могли пре сече о њој обавестити јавност јер није реч о сечи ”две, три букве” већ о четрдесет хектара на планини уписаној у историју по чувеној бици ”изнад облака” и о послу који је голим оком видљив из града, а камоли онима који воле да посећују ову планину за коју се одавно зна да је богата кисеоником и озоном и да је ваздух на њој један од најчистијих на нашим просторима.

Т.М.С

Фото: ШГ “Борања” и ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВИШЕ ОД 150 УЗОРАКА ЗА УПИС У РЕГИСТАР ДАВАЛАЦА КОШТАНЕ СРЖИ – Изузетан одзив Лозничана

ШТА КАЖУ НАДЛЕЖНИ – Зашто су посечена стабла на Гучеву?

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Sanja Perino 1 year

    Ma kakvo drzavno gazdovanje sumom i odakle nekome pravo ogoleti planinu?!
    Danas sam bila na Gucevu , slika koja se tamo sada moze videti je tuzna a pre svega zabrinjavajuca.Pricaju o prirodnom obnavljanju bukove sume…pa nije to ruza pa ce izrasti za godinu dana.Ovo treba SPRECITI i to POD HITNO!
    ODAKLE NEKOME PRAVO DA NAM ODUZIMA VAZDUH KOJI DISEMO?!

  • Disqus ( )