ВИШЕ ОД 200 РАЗВОДА ГОДИШЊЕ – Заљуби се па разведи

ВИШЕ ОД 200 РАЗВОДА ГОДИШЊЕ – Заљуби се па разведи

Основни суд у Лозници годишње, у просеку, према подацима за последњих пет година, разведе више од 250 бракова. У периоду од 2018. до 2022. из брачних вода испловило је 1.277 парова, а нешто мање од половине то учини споразумно. Највећи проблем је висина издржавања које даје родитељ који не добије самостално родитељско право

Како љубав гори, тако уме и да сагори. То показују и подаци из лозничког Основног суда у којем се у последњих пет година развело 1.277 брачних парова, у просеку 255 годишње. Брачни парови су најмање расположени за озваничење раскида везе били у време најжешће епидемије коронавируса 2020. и 2021, а највише их се одлучило за развод 2018. Развод може бити споразумни и по тужби, а пред лозничким судом нешто више од 43 одсто прекида брака оконча се договором две стране.

Ивана Пантелић, судија у породичним односима и председница Грађанског одељења у лозничком суду, каже да, према њеним искуствима, мужеви тужбе за развод брака подносе онда када се заљубе, а жене када се запосле после дугогодишње незапослености. 

– Жене се за то одлучују када створе материјалну сигурност и желе да започну нови живот. Новац, какво год зло да је, нешто је без чега се не може па тако игра велику улогу и при одлучивању да ли да се приступи разводу. Ако не могу да се осамостале, онда трпе. Иначе, кризни периоди су почетак брака и тренутак када би требало да уђу у ”мирну луку”. Најкраћи брак који смо развели трајао је око четири месеца, а иначе се дешава да се после годину, две, када добију дете, разведу. Највише је, међутим, оних који ишколују децу, сачекају да она стану на своје ноге и онда се разведу, као да су се трпели због деце. Има, наравно, и развода бракова где су супружници старији или млађи од ове две групе, али их је много мање – каже Пантелићева.

Ако је развод споразумни, онда се оконча на једном рочишту, док по тужби најпре мора да се прође поступак мирења и посредовања где суд покушава да помири супружнике, али најчешће без успеха. Без обзира на то да ли је развод споразумни или по тужби, Центар за социјални рад мора да се изјасни о наводима и да суду достави предлог за обављање самосталног родитељског права и виђања деце са оним родитељем којем та права не припадну. Након тога се улази у класичан доказни поступак, саслушавају се странке, изводе докази, а понекад се уђе и у поступак вештачења, када једна страна није задовољна. Најчешће је вештак дечји психијатар да би се утврдило да ли је на дете вршен притисак.

– Због деце је цео поступак осетљив. У око 90 одсто предмета, иако је поднета тужба и није споразумни развод, супружници се договоре коме ће деца да припадну и то већ регулишу у Центру за социјални рад пре него што дођу код нас. У десет одсто то буде спорно и оба родитеља траже самостално вршење родитељског права. Често се дешава да неколико година после окончања предмета дође до измене одлуке и да онај родитељ којем је припало самостално вршење родитељског права ”враћа” дете другом родитељу. Углавном се све заврши мирно, а највећи проблем је висина издржавања које даје онај родитељ којем нису деца поверена. То су најчешће очеви, а они мисле да издржавање не дају деци, већ бившој супрузи и то им је проблем да схвате. Мисле да тих десет, 15 хиљада, колико суд досуди, бивша супруга користи за неке своје потребе, као да је то велики износ – објашњава председница Грађанског одељења.

При одлучивању о висини издржавања не гледа се ко од супружника има више приходе. Сваког месеца ресорно министарство објављује колике су потребе деце, што се, углавном, односи на децу у хранитељским породицама, али је меродавно и за суд. Постоји основ потребе деце па се онда испитује колико је потребно за школу, ваншколске активности, храну, гардеробу и онда се утврди износ потреба детета који се, углавном, дели на пола.

– До сада нисмо видели неку велику зараду. Још нисам видела да је неко донео потврду да има плату од, на пример, сто хиљада динара. Углавном донесу потврду за ”минималац” – каже судија.

Деца млађа од десет година не изјашњавају се о томе код којег би родитеља желела да живе, жеља оних између десет и 15 се узима у обзир, а жеља старијих се поштује, осим у случају да тај родитељ није подобан из неког разлога – алкохоличар је, наркоман и слично. Центар за социјални рад даје мишљење о томе, а у 99 одсто случајева се прихвати жеља детета, каже Пантелићева.

Иако се најчешће разводе парови средњих година или млади, било је и случајева где се за раскид брака одлуче и старији од 70 година, а Пантелићева каже да су успели да помире један старији пар који је после тешких догађаја у породици био пред разводом.

– Имамо доста и оних из иностранства који се заљубе овде, одведу жену у иностранство па се покају и врате да се разведу. Одлука страног суда се признаје и када се упишу у нашу књигу венчаних, могу и да се разведу, а овде је развод јефтинији него тамо. Проблем увек може да буде подела имовине. Споразумни развод је миран, али по тужби може да буде натезања и што дуже то траје, то се већи сукоб ствара између њих. Када се споразумеју, онда подела имовине може да се уради и код нас, али ако нема договора, онда само додамо реченицу да ће стечена заједничка имовина бити предмет посебног парничног поступка и пребацујемо их у парницу. Када бисмо и о томе одлучивали, развод би дуго трајао – каже Пантелићева.

Чињенице

Највише развода у последњих пет година било је 2018, када је брак раскинуло чак 310 брачних парова. Следи 2019. у којој је 271 пар одлучио да не може више заједно, прошле године из брака је иступило 256 парова, 2021, у време епидемије, растало се 230, а 2020. најмање – 210 брачних парова.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНА – И е-цигарете су штетне

ФК ЛОЗНИЦА ПРЕД НАСТАВАК ПРВОЛИГАШКЕ СЕЗОНЕ – Пристижу појачања

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Vlad 1 year

    Ha ha! Kako ste to lepo upakovali”Žene se razvode kada steknu finansisku sigurnost” a ne kažete žene se razvode kada se zaposle pa nadju ljubavnika na poslu.

  • Disqus (0 )