ДАН СРЕДЊЕ ШКОЛЕ СВЕТИ САВА – Образовање је кључ слободе

ДАН СРЕДЊЕ ШКОЛЕ СВЕТИ САВА – Образовање је кључ слободе

– Први српски просветитељ нас просветне раднике чини поносним наследницима, али и одговорим следбеницима на путу просвећивања јер је образовање златни кључ слободе једног народа. Задатак просветних радника је у том погледу најплеменитији, али и најодговорнији. Ми смо ти који користимо себе као мостове, помажући ученицима да пређу преко њих и да сами постану чврсти мостови знања будућим генерацијама. Ученик није посуда коју треба напунити знањем, већ бакља коју треба распламсати како би осветлила пут у колективну будућност. Свети Сава нам је оставио путоказ, знакове куда требамо ићи – бити свој, знати ко смо, одакле смо и куда идемо. То је нешто што је вредно и драгоцено, али и велика обавеза – рекла је синоћ Јелена Мирковић, директорка Средње школе „Свети Сава“, на почетку Свечане академије пред препуном салом Вуковог дома културе где је обележен Дан ове школе и Савиндан.

Како је рекла, ни пандемија коронавируса није утицала на успех вредних ђака који су постигли изванредне резултате на пријемним испитима приликом уписа на факултете. На свим такмичењима, од општинског до државног нивоа, ученици су остварили запажене резултате из српског, хемије, физике, али и на спортским такмичењима. У школи негују и ваннаставне активности, деци је, уз помоћ Канцеларије за младе, ове школске године одобрено највише до сада значајних републичких пројеката, тренутно су у реализацији два. Она се захвалила колективу на пожртвованом и преданом раду као и деци која су уложила време и труд у припреми ове прославе.

– Ако нам је икада била потребна мудрост коју је имао Свети Сава то нам је потребно данас, да се не делимо, да будемо јединствени, да одолимо притиску, када је у питању Косово, од оних чија је земља настала много касније него што су настали и Хиландар и Грачаница, Пећка патријаршија и Прохор Пчињски- рекао је између осталог Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника.

Говорећи о улагањима локалне самоуправе у ову школу, истакао је да се започело заменом крова, громобранске инсталације, олука, наставило се заменом фасадне столарије, реконструкцијом мокрих чворова, електричне инсталације и заменом подова. Паралелно са тим радовима улагало се у опремање лабораторије и кабинета.

– Када је у питању безбедност, лане смо иновирали видео-надзор у школи, а ове године поставили камере тако да је цео простор између четири средње школе покривен видео-надзором. Поставили смо и заштитну ограду на излазу из школе како деца не би директно излазила на коловоз – рекао је Ђокић.

На свечаној академији која је осми пут одржана у Вуковом дому културе, хор Основне  музичке школе извео је “Химну Светом Сави“, а потом је изведен програм у којем су учествовали ученици ове школе, Јевросима Петровић, ученица осмог разреда ОШ “Јован Цвијић“, и одељење ИВ3 ОШ “Анта Богићевић“.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

УЗ ПОДРШКУ ГРАДА – Петнаест година лозничког ‘’Сунца’’

ФК ЛОЗНИЦА ПРЕД НАСТАВАК ПРВОЛИГАШКЕ СЕЗОНЕ – Пристижу појачања

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )