УЗ ПОДРШКУ ГРАДА – Петнаест година лозничког ‘’Сунца’’

Дневни боравак за децу, омладину и одрасле са сметњама у развоју,  симболичног назива “Сунце”, отворен је у Лозници пре петнаест година и њиме руководи Центар за социјални рад. Данас су помоћник градоначелника Љубинко Ђокић са сарадницима, и директор Центра за социјални рад Владимир Петровић посетили ‘’Сунце’’ где су запослени и корисници ове услуге свечано обележили деценију и по трајања.

 – Овај дневни боравак много значи његовим корисницима, ово је за њих излазак из куће, простор где се друже и на квалитетан начин проводе слободно време. Много значи и њиховим родитељима и свима који брину о њима јер док су они овде, родитељи могу да завршавају своје обавезе. Корисници имају од петнаест до четрдесетак година, а све је осмишљено тако да време у боравку проведу на најкориснији и што квалитетнији начин. Град у потпуности финансира рад ‘’Сунца’’, од материјалних трошкова до плата запослених, што је годишње нешто више од пет милиона. То говори колико нам је стало да помогнемо овој категорији наших суграђана и њиховим родитељима. Чинимо све што можемо како бисмо им олакшали живот – казао је Ђокић и најавио скори конкурс за услугу лични пратилац за децу која имају одређене потешкоће, за шта ће Град издвојити  дванаест милиона динара.

Петровић је, уз подсећање да се обележава деценију и по откако је у нашем граду успостављена услуга социјалне заштите дневног боравка за децу са сметњама у развоју, казао да то Лозницу ‘’несумњиво сврстава у ред социјално најодговорнијих локалних самоуправа’’.

– Тренутно имамо двадесет корисника и кроз ову услугу им се омогућава стицање животних знања и вештина у организованом окружењу, осмишљеним програмима како би се унапредио квалитет живота самих корисника и како би се у што већој мери оспособили за самосталан живот. Од ресорног министарства 2018. године је добијена лиценца за ову услугу, што значи да су испуњени сви потребни критеријуми за њено пружање. Центар за социјални рад радиће на унапређењу ове услуге проширивањем простора, обезбеђивању прибора и средстава за рад, и јачању кадровске структуре, што ће могућити да услугу користи више корисника. Тренутно су ангажована три стручна радника – рекао је он.

Казао је и да се планира проширење простора, иако он са 90 квадратних метара задовољава прописане услове. Већи простор омогућиће боравак више корисника, а тренутно их је петоро на листи чекања. 

Иначе, “Сунце” је отворено сваког радног дана, од 7 до 15 сати, а налази се у ламелама у близини ЕД Лозница.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

МАЛЕ БОГИЊЕ И ММР ВАКЦИНА – Повратак малих богиња

У СРБИЈИ 2022 – Више рођених, мање преминулих

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )