ШТА КАЖУ НАДЛЕЖНИ – Зашто су посечена стабла на Гучеву?

ШТА КАЖУ НАДЛЕЖНИ – Зашто су посечена стабла на Гучеву?

Сеча је део редовног плана пословања ЈП "Србија шуме", а ради се о зрелој шуми букве, која је досадашњим мерама неге и обнове дошла у фазу зрелости када се подмладак јавио на површини од 70 до 90 одсто. Ова сеча ''сигурно неће имати никакав негативан утицај на животну средину, јер се обновом шуме није прекинуо шумски покривач, већ ће се на месту посечене формирати нова млада шума'', наводе из ЈП ''Србија шуме''

Одзвањање звука моторних тестера по Гучеву и фотографије по друштвеним мрежама на којима су посечена стабла крај пута и камиони натоварени исеченим деблима, узнемириле су део јавности и наметнуле питање зашто се сече шума? Сеча је обављена на већим површинама тако да су резултати видљиви из града, што је изазвало различите ”приче”, а одговоре на питање о чему се ради, ЛН су потражиле од ЈП ”Србија шуме”.

У одговору се објашњава да је ШГ “Борања” Лозница део ЈП “Србија шуме” Београд, и да газдује државним шумама у складу са десетогодишњим плановима за које сагласност даје Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, односно Влада Србије, а раде их дипломирани инжењери шумарства са одговарајућом лиценцом. Другим речима, све је одобрено од стране државних органа.

“Сеча је део редовног плана пословања ЈП “Србија шуме”. Ради се о зрелој шуми букве, која је досадашњим мерама неге и обнове дошла у фазу зрелости када се подмладак јавио на површини од 70 до 90 одсто. Ове шуме су старе од 100 до 120 година, а време за букву од садње до пуне зрелости по правилима струке је 120 година. За две године, од када важи основа, планирана површина за негу и обнову је 160 хектара, од тога је само на 15 планирана завршна сеча, односно уклањање старе да би никла нова шума. На површини где је завршена обнова, уклоњена запремина износи један одсто од укупне дрвне запремине газдинске јединице ”Гучево”. Површина на којој је планирана обнова шума, износи два одсто, односно 40 хектара од укупне површине ове газдинске јединице која је 2.256 хектара. Планирана годишња количина која треба да се посече је један и по одсто од укупне дрвне запремине, и 72 одсто од прираста”, наводе, поред осталог, из ”Србија шума”.

На површинама на којима је завршена обнова, рађена ради ослобађања и нормалног раста и развоја, подмладак букве, старе око пет година, није уништен сечом па је површина већим делом природно обновљена. На знатно мањем делу где је подмладак мање бројан, радиће се попуњавање садницама племенитих лишћара, воћкарицама и четинарима, и то уколико буде потребно, наводе из предузећа. Из ”Србија шума” кажу да се десетогодишњи планови усклађују са свим прописима из области животне средине, и ова сеча ”сигурно неће имати никакав негативан утицај на животну средину, јер се обновом шуме није прекинуо шумски покривач, већ ће се на месту посечене формирати нова млада шума, а већим делом већ је формирана”, на којој ће се изводити планирани радови на њеној нези. Последњи пут сеча шуме на Гучеву овако обимна била је 2012. године на површини у непосредној близини где се сада изводе радови на обнови шума, а на тој локацији је сада млада, петнаестогодишња буква.

“При радовима на уређивању шума који претходе изради Основа за газдовање, у свим газдинским јединицама у којима се подмладак јави на површини од 70 до 90 одсто у шумама које су достигле фазу зрелости, планира се завршни сек као завршетак производног процеса. Укупна површина на којој је он планиран на подручју ШГ “Борања” износи 126 хектара, а укупна површина државних шума на подручју газдинства је 35.679 хектара, што значи да је радовима на обнови шума планирано само 0,35 одсто”,  одговарају из ”Србија шуме” на питање да ли на подручју ШГ ”Борања” има још оваквих сеча.

Одговарају и да се исечено дрво на камионском путу преузимају купци који су по јавном позиву закључили уговор са ЈП “Србија шуме” о куповини дрвних сортимената и сопственим превозом транспортују до својих прерађивачких капацитета. Из ШГ ”Борања” наводе да је сеча за сада завршена и да је током припреме и обележавања шуме као и током радова обављена контрола надлежних државних органа и ”нису констатовани никакви пропусти у раду”. Подсећају да је ШГ “Борања” Лозница прва у Србији 2007. добила сертификат који подразумева одговорност, односно газдовање шумама по строгим светским стандардима, ”на еколошки прихватљив, социјално праведан и економски исплатив начин”.

ШГ “Борања”, саопштавају из предузећа, сваке године пошуми, односно подигне око 100 хектара нових шума, при чему засади приближно 250.000 нових садница, и уради мере неге на површини преко 2.500 хектара годишње, и мере природног обнављана на површини већој од 10 до 15 хектара. Све сече које се изводе су, у ствари, мере неге, којима се постиже формирање стабилних и здравих шумских еко-система, наводе надлежни за ЛН.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ДОМ КУЛТУРЕ У ЛЕШНИЦИ – Да се крене са мртве тачке

ЕВРОПСКА НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ – Болест која се може спречити

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )