ЗДРАВСТВЕНА СТАНИЦА У ЛЕШНИЦИ  – У новом руху

После опсежне реконструкције, ових дана Здравствена станица (ЗС) у Лешници заблистала је у новом руху. Према речима директорке лозничког Дома здравља др Бранке Красавац, посао је одлично одрађен и створени су много бољи услови за рад и за запослене и пацијенте.

– Поред Здравствене станице у Бањи Ковиљачи, ово је друга ЗС у оквиру Дома здравља, има око 7.000 картона а поред Лешничана у њу долазе и мештани околних села – Доњег Добрића, Страже, Новог Села, Чокешине. Од следеће недеље, када буде монтирана стоматолошка столица, почеће да ради и стоматолог. Сређена је и апотека која се налази у склопу ЗС још само треба да се постави гелендер за теже покретљиве особе и особе са инвалидитетом – каже за ЛН директорка Красавац.

У лешничкој здравственој станици раде два лекара специјалисти опште медицине, један пре подне а други у поподневним сатима, што је, како каже директорка, сасвим довољно с обзиром на број картона. Иако је више пута обећавано, још увек нема довољно педијатара и гинеколога који би били ангажовани у овој ЗС.

Према речима директорке, вредност радова на реконструкцији зграде је око пола милиона евра, а  финансирала их је Канцеларија за управљање јавним улагањима преко локалне самоуправе која је расписала тендер и изабрала извођача радова.

– Захваљујем се свима њима, као и мештанкама и мештанима који су доста помогли око чишћења и прања амбуланте после реконструкције – напоменула је Красавчева.

Иначе, амбуланта у Лешници отворена је 1955. године, а хроничари су забележили да је још 1907. године мештанка Стака Пејић саградила зграду за овдашњег лекара и оставила плац за изградњу болнице. Дому народног здравља у Лозници припојена је 1961. године, након чега, поред сталног лекара и болничара, почињу једном седмично да долазе и зубари, а сваке среде обављали су се и прегледи плућа рендген апаратом. У нову зграду ЗС особље се усељава 1972. године а тада је уведен и рад у две смене.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КОВИД И ГРИП – Сличности и разлике

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Продужен рад Тријажне амбуланте

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )